NL | FR | LU
Peoplesphere

Ondanks moeilijke economische context, willen kmo’s in 2023 evenveel personeel in dienst houden als nu.

Ruim 8 op de 10 Belgische kmo’s voorzien geen krimp in hun personeelsbestand in het eerste halfjaar van 2023. Dat is opmerkelijk, gezien de woelige economische context. De arbeidskrapte bij vast personeel blijft de grootste uitdaging voor kmo’s. Dat blijkt uit de halfjaarlijkse kmo-werkbarometer die hr-dienstenbedrijf ACERTA en werkgeversorganisaties ETION en VKW Limburg voor de vierde keer organiseerden.

Voorzichtigheid, maar geen paniek rond personeelsbestand

Ondanks de woelige economische situatie, hebben de Belgische kmo’s geen al te pessimistische vooruitzichten over hun personeelsbestand. De kleine en middelgrote ondernemingen nemen een alerte, maar afwachtende houding aan over hoe hun personeelsbestand er in 2023 zal uitzien, zo blijkt uit de vierde kmo-werkbarometer. 83% van de bedrijven geeft aan dat hun personeelsbestand binnen zes maanden even groot of groter zal zijn dan nu het geval is. Slechts 17% rekent op een krimp. Daarmee schatten ze de situatie nog steeds even positief in als in de zomer van 2022.

Voor de invulling van hun personeelsbestand, bekijken ondernemingen wel of ze beter flexibele werkkrachten inschakelen. De ideale personeelsmix bestaat voor de helft uit vaste en voor de helft uit niet-vaste, flexibele contracten, zo geven de bevraagde kmo’s aan.

Hr-prioriteit blijft arbeidskrapte opvangen

Wat wel al zeker is, is dat de arbeidskrapte niet weg is. De juiste mensen vinden en de juiste mensen houden is en blijft, zo oordelen kmo’s, voor hen dé topprioriteit. In de top 3 van hr-uitdagingen voor 2023 vinden we ook nog competitief verlonen en het mentaal welzijn van medewerkers garanderen. Dat was ook al zo eind vorig jaar. De top 3 blijft ongewijzigd ondanks de economische crisis.

Jochen Bessemans, expert talent development bij Acerta Consult: “Kmo’s bouwen dezer dagen vooral voorzichtigheid in. Ze zagen het afgelopen halfjaar minder mensen vertrekken dan anders, maar weten niet wat de nabije toekomst brengt. Daarom zetten ze de ontwikkeling van huidige medewerkers – denk aan opleidingen, nieuwe rollen, bijscholingen – ook bovenaan hun prioriteitenlijstje. Vanaf 31 maart 2023 moeten werkgevers met een personeelsbestand vanaf 20 medewerkers aan elke medewerker een opleidingsplan van minstens vijf dagen aanbieden, zo is vastgelegd in de Arbeidsdeal. Investeren in de ontwikkeling van mensen is een belangrijke pijler voor de het behouden en aantrekken van mensen en voor het menselijk welzijn – Opleidingen moet dus veel meer zijn dan een af te vinken vakje. Het is essentieel in een modern en motiverend hr-beleid en voor de toekomst van bedrijven.”

 

Bron: de gegevens zijn het resultaat van de vierde kmo-barometer die Acerta in samenwerking met de werkgeversorganisaties ETION en VKW Limburg twee keer per jaar organiseert onder kmo-werkgevers (minder dan 100 werknemers). Aan deze vierde editie van het najaar 2022 namen 488 respondenten-kmo’s deel. ​

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.