NL | FR | LU
Peoplesphere

Ondanks piek in kort ziekteverzuim tijdens griepmaanden bestellen Belgische bedrijven minder griepvaccins voor hun medewerkers.

Belgische bedrijven bestellen jaar na jaar minder griepvaccins voor hun medewerkers. Dat blijkt uit cijfers van HR- en Well-beingbedrijf Attentia. De dalende trend is zichtbaar sinds de COVID-19-pandemie. Nochtans zorgt de griepepidemie elk jaar voor een piek in (kort) ziekteverzuim, en is een preventieve aanpak dus in het voordeel van werknemer én werkgever.

De ideale timing om zich te laten vaccineren tegen de seizoensgriep ligt nog veraf; pas tussen november en eind december. Toch is voor bedrijven wel al het moment aangebroken om griepvaccins te bestellen. De interesse in een griepprik zit sinds de COVID-19-pandemie echter in een dalende trend.

Vorig bestelden Belgische bedrijven in totaal 28.917 griepvaccins bij Attentia. In 2022 ging het om 31.347 vaccins en in 2021 waren het er 33.302. Dit betekent een daling van bijna 13% in de afgelopen drie jaar. In 2020, het eerste jaar van de pandemie, waren er uitzonderlijk weinig bestellingen: 13.158. Pre-COVID, in 2019, ging het nog om 33.078 vaccins.

Vaccinatiemoeheid na COVID-19

De terugval in de vraag naar griepvaccins is te wijten aan verschillende factoren, zegt Dr. Edelhart Kempeneers, medisch directeur bij Attentia.

“In 2020 zat het land zo goed als op slot, en was vaccineren via het werk voor grote groepen medewerkers sowieso uitgesloten. In 2021 stuwde de grote aandacht voor het coronavaccin ook de vraag naar griepvaccins omhoog. Maar die piek lijkt gevolgd te worden door een algemene vaccinatiemoeheid onder de bevolking. Zo zijn bijvoorbeeld ook de mazelen wereldwijd in opmars; nochtans een perfect vaccineerbare ziekte. Anderzijds is er sinds de COVID-19-pandemie een verhoogde focus op andere gezondheidsmaatregelen, zoals thuiswerken en een betere handhygiëne. Mogelijk is daardoor de perceptie van het belang van de griepprik verminderd.”

Piek in ziekteverzuim tijdens griepmaanden

De verminderde vraag naar griepvaccins onder bedrijven komt ondanks bewijs dat vaccinatie significant voordelen biedt.

Dr. Kempeneers: “Het griepvaccin is 70% effectief. Niet 100%, want de stammen in het vaccin zijn niet altijd volledig gelijk aan de nieuwe seizoensgriep. Maar dat is nog steeds een hoog percentage. Zeker als je weet dat infectieziekten als de griep jaarlijks voor een piek in het kort ziekteverzuim van Belgische werknemers zorgt. Een prikje beschermt dus niet alleen individuele medewerkers en kwetsbaren in hun omgeving, maar met een preventieve aanpak blijven ook bedrijven gezond en productief.”

 

Bron: Attentia

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.