NL | FR | LU
Peoplesphere

Eén op zes werknemers kan zijn loonpakket flexibel invullen

De flexibele samenstelling van een loonpakket, ook wel gekend als een cafetariaplan, is een erg populair voordeel bij Belgische werknemers. Dat blijkt uit een studie die HR-specialist Securex recent voerde bij een representatief staal van 1522 werknemers.

Uit de studie blijkt dat:

  • 71% van de werknemers zijn loonpakket flexibel wil kunnen samenstellen op basis van zijn eigen behoeftes. Vooral omtrent de bedrijfswagen, het extralegaal verlof en de bonus willen werknemers meer flexibiliteit.
  • Meer dan één op 6 Belgische werknemers (17%) vandaag die mogelijkheid al heeft.
  • 1 op 4 werknemers onder 30 jaar al over een flexibel pakket beschikt. Bij kaderleden stijgt dit zelfs tot bijna één op drie.Een cafetariaplan is een initiatief waarbij een werkgever het loonpakket van zijn werknemers deels zelf laat invullen op basis van hun eigen noden en voorkeuren. Securex stelt vast dat veel werknemers vragende partij zijn voor een cafetariaplan: Maar liefst drie op vier Belgische werknemers wil zijn loonpakket flexibel samenstellen. Ze willen vooral meer persoonlijke keuzes kunnen maken rond hun bonus (39%), het extralegaal verlof (41%) en de bedrijfswagen (41%). De helft wil zijn bedrijfswagen zelfs inruilen voor een wagen van een lagere categorie. [1]

Verder stelt Securex vast dat:

  • Twee op vijf werknemers (41%) zijn extralegaal verlof wil inruilen. Opvallend is het grote verschil met statutaire werknemers: waar in een private onderneming en bij contractuelen bij de overheid zo’n 38% van de werknemers zijn extra verlof wil inruilen, loopt dit bij statutaire werknemers bij de overheid op tot maar liefst één op twee.
  • 39% van de Belgische werknemers zijn bonus wil inruilen. Bij de overheid is zelfs 45% hiertoe bereid (versus 37% in de privé). De voorkeur gaat hierbij uit naar cash (90% bij de statutairen versus 82% bij de contractuelen en in de privésector).
  • 38% bereid is een deel van zijn brutoloon in te ruilen. Ook hier vooral werknemers bij de overheid (41% vs 36%).

Vele werkgevers hebben oor naar de verzuchtingen van hun werknemers en bieden een cafetariaplan voor flexibele verloning aan. Vandaag mag al één op zes (17%) werknemers zijn loonpakket flexibel invullen. Werknemers bij de overheid krijgen de mogelijkheid even vaak aangeboden als werknemers in de private sector.

Er zijn wel grote verschillen in flexibiliteit tussen de verschillende profielen:

  • Een kwart van de werknemers onder de 30 jaar mag zijn loonpakket zelf samenstellen. Bij 50+’ers daalt dit tot 12%.
  • Bijna één op drie kaderleden mag zijn loonpakket flexibel samenstellen. Bij bedienden en arbeiders is dit slechts 15%.
  • Mannen krijgen vaker dan vrouwen de mogelijkheid aangeboden (20% versus 13%).
  • Hooggeschoolden mogen vaker dan laaggeschoolden hun loonpakket flexibel samenstellen (20% versus 13%).
This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.