NL | FR | LU
Peoplesphere

Overgang van zomertijd naar wintertijd: en het loon?

Op zondag 26 oktober 2014 schakelen we over van zomer- naar wintertijd. De wijzers van de klok worden in de nacht van zaterdag op zondag één uur teruggedraaid: 3 uur wordt 2 uur. Deze uurwijziging brengt voor de werkgevers, die werknemers in een ploegenstelsel tewerkstellen, een paar gevolgen met zich mee, zo leggen de specialisten van Group S uit.

CAO nr. 30 zijn is van toepassing op de werknemers in ploegenarbeid die niet forfaitair per maand worden betaald en die bij de overschakeling naar het zomeruur evenals naar het winteruur betrokken zijn, en op hun werkgevers.

De CAO nr. 30 weerlegt de problemen inzake beloning van sommige werknemers bij de overschakeling naar het winter- en zomeruur. Daar waar de organisatie van het werk het toelaat, zal de toerbeurt van de ploegen derwijze worden geregeld dat de ploeg die 9 uren werkt bij de omschakeling naar het winteruur deze is die bij de overschakeling naar het zomeruur slechts 7 uur werkt. De CAO bespreekt eveneens de gevallen waar bij de overschakeling naar het winter- of zomeruur het niet mogelijk is dezelfde werknemers deel te laten uitmaken van de nachtploeg. Die werknemer zal, hoewel hij in de lente slechts 7 uur werkte en in de herfst 9 uur, twee keer zijn normaal loon voor 8 uur uitbetaald worden.

Wie alleen bij de overschakeling naar het winteruur in de nachtploeg werkte (en bij de overgang naar het zomeruur bijvoorbeeld in een andere ploeg, of met vakantie was), heeft dus 9 uur gewerkt, en moet dan ook voor 9 arbeidsuren van de zaterdagnachtploeg uitbetaald worden. Een arbeider die alleen bij de overschakeling naar het zomeruur werkte in de nachtploeg en dus maar zeven uur effectief presteerde, zal toch 8 arbeidsuren van de zaterdagnachtploeg moeten betaald worden.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.