NL | FR | LU
Peoplesphere

Overuren zijn wekelijkse kost voor bijna 1 op de 2 Vlamingen (46%).

Overuren… Slechts 9% van de Vlamingen blijft er altijd van bespaard. Bijna de helft van de Vlamingen (46%) maakt er minstens wekelijks en voor 10% zijn ze dagelijkse kost. Opvallend; bij ruim één op de vijf werknemers (22%) heeft de leidinggevende er geen idee van hoeveel overuren er gepresteerd worden. Meer dan twee op de drie Vlamingen is dan ook vragende partij voor de registratie van overuren.

Ben jij ’s avonds laat ook nog vaak werkmails aan het beantwoorden? Of in het weekend nog in de weer om een taak afgerond te krijgen? Je bent niet alleen. Voor bijna de helft van de Vlaamse bedienden (46%) duurt de werkweek gemiddeld zo’n 4 uur langer dan de voorziene 38 of 40 uur. Opvallend is dat wie minstens de helft van de week van thuis uit werkt, vaker overuren klopt (50%) dan wie elke dag op kantoor te vinden is (39%).

Tijdregistratie levert werknemers belangrijke inzichten in (te veel) gewerkte tijd

Bij wie wel eens extra werkuren presteert, weet amper de helft van de leidinggevenden (52%) (bijna) exact hoeveel uren dit zijn. Bij ruim een kwart van de respondenten (26%) weet de leidinggevende wel dat er vaak overgewerkt wordt, maar niet wanneer of hoeveel tijd precies. Voor nog eens 22% heeft de leidinggevende hier absoluut geen idee van.

Meer inzicht in hun (te veel) gewerkte tijd levert belangrijke inzichten op voor de leidinggevende, maar in de eerste plaats voor de werknemers. Zo kunnen ze tijdig bijsturen en hulp vragen wanneer ze niet genoeg tijd krijgen om opdrachten afgerond te krijgen. Daarom zou ruim 2 op de 3 respondenten (68%) het een goede zaak vinden mochten overuren geregistreerd worden. Die extra gewerkte uren worden bij zo’n 5% uitbetaald terwijl 38% ze terugkrijgt in de vorm van extra verlof. Bij 7% van de respondenten houdt de compensatie een combinatie in van zowel extra loon als extra verlof.

“Werknemers die systematisch overuren kloppen, hebben het moeilijker om een goede werk-privébalans aan te houden,” aldus Peter s’Jongers, CEO van Protime. “Meer inzicht in hun (te veel) gewerkte tijd, levert hen belangrijke inzichten op. Zeker wie van thuis uit werkt, beseft soms niet hoelang ze aan het werk zijn. Net zoals een hartslagmeter ons erop attent maakt wanneer we iets te intensief aan het sporten zijn, kunnen ook online registratietools een alarmbel doen afgaan bij werknemers wanneer er systematisch overuren gepresteerd worden.”

 

Bron & Methodologie: het online onderzoek werd tussen 13 en 29 maart 2022 uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Protime, bij 1.000 Vlaamse bedienden. Het onderzoek is representatief op leeftijd, geslacht en diploma. De maximale foutenmarge bedraagt 3,02%.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.