NL | FR | LU
Peoplesphere

Recordaantal jobstudenten deze zomer: bijna half miljoen aan de slag.

Zo’n 463.500 jobstudenten gaan deze zomer aan de slag. Dat schat Federgon, de koepelorganisatie voor uitzendarbeid op basis van de positieve conjunctuur. De schatting gebeurde op vraag van studentenuitzendkantoor Deltaworx, dat de positieve trend ook merkt. Uit cijfers van Deltaworx blijkt bovendien dat een op de drie studenten een job uitoefent in lijn met zijn of haar studies.

Het aantal jobstudenten dat in de zomer werkt stijgt jaar na jaar. Van 2012 tot nu steeg het aantal jobstudenten jaarlijks met gemiddeld 3%. Volgens Federgon, de sectorfederatie voor onder meer uitzendarbeid, zet deze trend zich ook dit jaar door. Dat komt vooral dankzij het huidige positieve economische klimaat, waardoor bedrijven meer jobstudenten kunnen tewerkstellen. Maar ook de flexibele regelgeving rond studentenwerk, die twee jaar geleden werd ingevoerd, blijft zijn vruchten afwerpen. Concreet zullen zo’n 463.500 jongens en meisjes hun zomervakantie vullen met een studentenjob. Zo’n 42% doet dat via uitzendkantoren.

“De zomer blijft een populaire periode voor jobstudenten, hoewel er ook steeds meer doorheen het jaar wordt gewerkt. Studenten werken het hele jaar door, maar zijn wel gebonden aan een maximum aantal gewerkte uren als ze geen hoge sociale bijdragen willen betalen. Toch merken we dat studenten niet meer snel geneigd zijn om bijvoorbeeld een volledige maand te werken. Ze kiezen liever sporadisch doorheen de zomer wanneer het hen uitkomt om te werken. Dat kan natuurlijk gemakkelijk via uitzendarbeid.” aldus Jeroen Poels, CEO van uitzendkantoor Deltaworx

Vakantiejobs in lijn met studies

Twee jaar geleden werd de regelgeving voor studentenarbeid versoepeld. Sindsdien mogen studenten 475 uren per jaar werken of gemiddeld 60 dagen, terwijl dat voordien 50 dagen was. Deltaworx stelt vast dat bedrijven daardoor hun deuren meer openzetten voor jobstudenten. Daaronder ook steeds meer bedrijven met “atypische” studentenarbeid, zoals marketing-, IT- en juridische opdrachten. Daarnaast zoeken en meer jongeren bewust een job die in lijn ligt met hun studies. Uit een bevraging van Deltaworx blijkt dat zo’n 29% van de jobstudenten dat doet.

Otavio Heiremans, student Toegepaste Economische Wetenschappen (VUB): “Veel bedrijven vragen om relevante ervaring wanneer je er later gaat solliciteren. Ik loop geen stage tijdens mijn studies, waardoor de opleiding vrij theoretisch blijft. Daarom hoop ik via mijn studentenjob meer ervaring op te doen, waarmee ik mijn CV kan verrijken. Ik doe dan ook het liefst werk dat de vaardigheden die relevant zijn voor mijn latere job uittest.”

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.