In het kader van een duurzame mobiliteit, ruilen steeds meer werknemers hun bedrijfswagen in voor een bedrijfsfiets. Een positieve evolutie, al staan volgens Marsh heel wat bedrijven en hun personeel niet stil bij de gevolgen op het vlak van veiligheid. De risico- en verzekeringsadviseur wil werkgevers en werknemers daarom beter informeren én beschermen bij de keuze voor milieuvriendelijkere vervoermiddelen.
“Het aantal fietsongevallen van en naar het werk is de laatste jaren sterk gestegen. In 2018 fietste bijna 1 op de 4 werknemers regelmatig naar het werk”, aldus verzekeringsspecialist Michel François.
Heel wat bedrijven proberen hun mensen warm te maken voor milieuvriendelijke alternatieven voor de (bedrijfs)wagen. En dat loont. Uit cijfers van Acerta (mobiliteitsbarometer 2017) blijkt dat de (elektrische) fiets terrein wint en ook het openbaar vervoer steeds meer gebruikt wordt voor verplaatsingen van en naar het werk. Het aantal werknemers dat een fietsvergoeding krijgt, neemt ook elk jaar toe – met een stijging tot ruim 15% voor 2017.
Michel François, Practice Leader Motor bij Marsh: “We kunnen dat groener denken op het vlak van mobiliteit alleen maar toejuichen. Maar tegelijk zien we dat werkgevers én werknemers zich vaak niet bewust zijn van de consequenties op veiligheidsvlak. Zo zijn werknemers die hun bedrijfsauto inruilen voor een bedrijfsfiets, niet langer automatisch verzekerd voor schade aan derden. De meeste mensen kunnen gelukkig terugvallen op hun eigen familiale verzekering die de schade aan de tegenpartij dekt. Maar voor wie geen familiale verzekering heeft, kunnen de kosten bij een ongeval hoog oplopen. Doordat de fiets steeds meer gebruikt wordt en het aantal fietsongevallen bij woon-werkverkeer toeneemt, zal dat op termijn natuurlijk ook leiden tot hogere verzekeringspremies.”
50% meer fietsongevallen
Anderzijds leidt het groenere woon-werkverkeer tot meer ongevallen en kwetsuren bij werknemers. Bij de helft van de woon-werkongevallen is vandaag een fietser betrokken.
“In 2015 ging het nog om 35%. Uiteraard spelen hier verschillende factoren: er wordt meer en vaker naar het werk gefietst, met elektrische fietsen en steppen rij je sneller… maar ook een slecht wegdek, werkzaamheden of een gebrekkige fietsinfrastructuur beïnvloeden in belangrijke mate het risico op een ongeval. Die evolutie is zorgwekkend en doet bedrijven soms zelfs twijfelen aan hun beleid om duurzame mobiliteit te promoten. Zonde, want er zijn natuurlijk ook tal van voordelen verbonden aan meer fietsgebruik: een betere gezondheid, minder stress, meer flexibiliteit…”
Marsh adviseert bedrijven daarom om hun personeel beter te informeren en te beschermen indien zij kiezen voor alternatieve vervoermiddelen zoals de fiets, elektrische fiets of elektrische step.
“Bespreek de mogelijkheden voor een flexibele mobiliteit én optimale veiligheid van de werknemers. Denk daarbij aan veilige rijopleidingen, beschermende kledij, de gebruikelijke verzekeringen… Werkgevers kunnen ook bedrijfsfietsen mee in leasing nemen, waardoor ze assistentie bij pech onderweg of onderhoud kunnen toevoegen aan het contract.”
Bron : Marsh