NL | FR | LU
Peoplesphere

Risico’s voor onze ondernemingen : tekort aan talent komt voor het eerst de lijst binnen.

Ruim 1.900 risico-experts uit meer dan 80 landen zien business interruption en cyber-incidenten als grootste risico’s voor bedrijven. Deze richten zich op het hart van de connected economie en kunnen, zodra ze toeslaan, het succes of zelfs het bestaan van bedrijven van elke omvang en sector in gevaar brengen. Business interruption (# 1 met 42% van de antwoorden) en cyber-incidenten (# 2 met 40% van de antwoorden) zijn dit jaar de wereldwijde toprisico’s volgens de Allianz Risk Barometer 2018.

Grote verliezen door natuurrampen (# 3 met 30% van de antwoorden) zijn een groeiende zorg voor bedrijven, waarbij 2017 alle records breekt. Klimaatveranderingen en de toenemende volatiliteit van het weer verschijnen voor het eerst in de meeste top 10-lijsten. Ondertussen is de impact van nieuwe technologieën een van de grootste stijgers (#7). Bedrijven beseffen dat kunstmatige intelligentie en autonome mobiliteit nieuwe kansen creëren maar ook een grotere aansprakelijkheid en verliezen op grote schaal meebrengen. Bedrijven zijn dan weer minder bezorgd om marktontwikkelingen dan een jaar geleden (# 4 2018 / # 2 2017). Dit zijn de belangrijkste bevindingen uit de 7e Allianz Risk Barometer die jaarlijks wordt uitgebracht door Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS).

In België worden cyber-incidenten als een groter risico gezien dan business interruption (#2) of aanpassingen in voorschriften en wetgeving (#3).

Belgische bedrijven zijn voor het eerst bezorgd om schade aan reputatie of merkwaarde en een tekort aan talent. Deze risico’s komen dit jaar voor het eerst de lijst binnen.

“Zoals overal zijn business interruption en cyber-incidenten ook in België de toprisico’s. Belgische bedrijven worden echter geconfronteerd met een uniek risico door het groeiend tekort aan talent in België”, zegt Patrick Thiels, CEO van AGCS België en AGCS’ mediterrane regio.

Top 10 risico’s in België

1 – Cyber-incidenten (bv. cyber crime, IT-falen, datalek)
2 – Business interruption (incl. supply-chain-onderbreking)
2 – Aanpassingen in voorschriften en wetgeving (bv. aanpassingen bij overheid, economische sancties, …)
4 – Markontwikkelingen (bv. volatiliteit, verhoogde concurrentie / nieuwkomers, marktfluctuatie…)
5 – Macro-economische ontwikkelingen (bv. bezuinigingsprogramma’s, stijging van grondstoffenprijzen, …)
6 – Schade aan reputatie of merkwaarde
6 – Nieuwe technologieën (bv. impact van toenemende interconnectiviteit, kunstmatige intelligentie, drones)
6 – Tekort aan talent
9 – Natuurrampen (bv. storm, overstroming, aardbeving)
10 – Brand, explosie

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.