NL | FR | LU
Peoplesphere

Salary Budget Planning Report: Belgische salarissen stijgen met 2,3% in 2021.

Werknemers in het Belgische bedrijfsleven zullen in 2021 een gemiddelde loonsverhoging van 2,3% ontvangen blijkt uit salarisonderzoek van Willis Towers Watson, het Salary Budget Planning Report. Dit is een voorzichtige verbetering ten opzichte van de 1,3% die eerder dit jaar werd gegeven. De wereldwijde pandemie dwong veel bedrijven om hun geplande loonsverhogingen eerder dit jaar naar beneden bij te stellen, lonen te bevriezen en andere financiële maatregelen te nemen om te kunnen overleven.

Een ander teken van optimisme dat uit het onderzoek blijkt is dat het aantal Belgische bedrijven dat de salarissen verhoogt zal stijgen in 2021. In 2020 verhoogde zes op de tien (60%) bedrijven de lonen, maar dit zal naar verwachting stijgen tot ruim acht op de tien (83%) bedrijven in 2021.

“Na een moeilijk jaar voor werkgevers en werknemers – met lockdowns, kwesties rondom veiligheid, thuiswerken en dalende inkomsten – vinden veel werkgevers manieren om met de crisis om te gaan, hun bedrijf te leiden en hun werknemers te helpen met een meer gerichte werk- en beloningsstrategie. Veel bedrijven kijken met voorzichtig optimisme naar 2021, wat tot uiting komt in iets meer ruimte voor loonsverhogingen dan we dit jaar zagen”, aldus Angel Hoover, Head of Willis Towers Watson Benelux.

Hetzelfde geldt voor de rest van West-Europa: de meeste organisaties in de grote economieën verwachten in 2021 hogere loonsverhogingen dan dit jaar. De grootste stijgingen worden verwacht in Nederland (2,5%), Duitsland en het VK (beide 2,4%), gevolgd door Italië (2,1%), Frankrijk en Spanje (2%).

Het Salary Budget Planning Report van Willis Towers Watson onderzoekt de loonruimte bij bedrijven. Uit de meest recente gegevens blijkt dat de loonstijgingen in 2021 per bedrijfstak zullen variëren, wat een weerspiegeling is van hun verschillende pandemie-ervaringen en herstelplannen.

In België zijn de minst optimistische bedrijfstakken als het gaat om salarisverwachtingen Energie en natuurlijke hulpbronnen met een gemiddelde voorspelde loonstijging van 1,8%, gevolgd door Automotive (1,9%) en Productie (2,1%). De drie belangrijkste bedrijfstakken die een meer genereuze stijging verwachten, zijn: Chemie, High Tech en Farmacie en gezondheidswetenschappen (2,4% voor alle drie).

“De impact is niet voor alle bedrijfstakken gelijk en we zien ook verschillen binnen de bedrijfstakken. Veel e-retailers zijn succesvol geweest en kennen hoge loonsverhogingen toe, terwijl meer traditionele retailers zeer weinig of geen verhoging geven. Ook bedrijven in de horeca, recreatie en luchtvaart hebben het zwaar te verduren gehad. De verschillen in de manier waarop bedrijven door de pandemie werden getroffen, worden waarschijnlijk weerspiegeld in de loonstijgingen,” zegt Hoover.

In West-Europa en de rest van de wereld doet zich een soortgelijk algemeen beeld van de gemiddelde lonen voor, waarbij de meeste organisaties in grote economieën in 2021 hogere loonsverhogingen verwachten dan in 2020.

 

Bron : Het Salary Budget Planning Report is opgesteld door Willis Towers Watsons Data Services Practice. Het onderzoek is online gehouden in oktober / november 2020 en leverde meer dan 18.000 reacties op in meer dan 130 landen wereldwijd. In België deden 284 bedrijven mee. Het rapport is een samenvatting van de resultaten van het jaarlijkse onderzoek van Willis Towers Watson naar de loonontwikkeling bij bedrijven om hen te helpen bij de planning van hun beloningsbeleid.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.