NL | FR | LU
Peoplesphere

Spelen als bouwsteen voor het mentaal welzijn: toch speelt 4 op 10 Belgische ouders nog geen uur per week met hun kinderen.

Uit onderzoek bij 1000 Belgische ouders met inwonende kinderen tussen 2 en 12 jaar oud blijkt dat de tijd die we al spelend met onze kinderen doorbrengen onder druk staat. Terwijl spelen beschouwd wordt als belangrijk onderdeel van de opvoeding moet dit veelal plaats ruimen voor werk, huishoudelijke activiteiten, schermtijd en andere dagelijkse beslommeringen. Dat de meerderheid van de ouders zich schuldig voelt over het gebrek aan speeltijd, zal voor velen bekend in de oren klinken.

Met de “Spelen is jouw superkracht” campagne wil de LEGO Groep een inspirerende oproep doen om van samen spelen terug een prioriteit te maken. Donderdag 12 oktober wordt daarom wereldwijd uitgeroepen tot World Play Day of Wereld Speeldag: de dag waarop we bewust tijd maken om te spelen.

“Spelen met je kinderen is niet alleen een bron van vreugde maar ook een essentiële bouwsteen voor het mentaal welzijn. Door bewust vrije tijd te plannen met je kinderen, creëer je een buffer tegen overwerk en behoud je een gezonde balans tussen werk en leven. Samen spelen versterkt niet alleen onze relaties, maar is ook goed voor onze aandacht, motivatie en creativiteit. Sociale rust is de sleutel tot betekenisvolle momenten en waardevolle herinneringen in het dagelijks leven.”, vertelt Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde aan de KU Leuven.

Bijna alle Belgische ouders (90%) zijn het erover eens: spelen is een cruciaal onderdeel van de opvoeding van hun kind(eren) en het wakkert bovendien de creativiteit aan. Toch vinden we het moeilijk om tijd te maken om te spelen, zo blijkt uit het onderzoek dat de LEGO Groep liet uitvoeren bij 1000 Belgische ouders. Terwijl 2 op de 5 mama’s en papa’s (42%) zegt dagelijks te spelen met hun kind(eren) zeggen 4 op 10 ouders (40%) ​ niet meer dan 1 uur te spenderen aan speeltijd met hun kroost. Hoe jonger de kinderen, hoe meer er gespeeld wordt. Zo geven ouders van kinderen jonger dan 6 jaar vaker aan dat ze meer dan 2 uur per week met hun kinderen spelen dan wie kinderen heeft ouder dan 6 jaar (<=6 jaar: 40%; >6jaar: 23%).

Ouders willen graag meer met hun kinderen spelen, aldus 79% van de moeders en vaders en met dat gebrek aan gezamenlijke speeltijd gaan vaak schuldgevoelens gepaard. 65% zegt zich dan ook vaak schuldig te voelen omdat ze te weinig met hun kinderen spelen. Voor bijna 7 op 10 ouders (68%) is het moeilijk om een balans te vinden tussen werk en gezin.

De top 5 activiteiten die ouders weerhouden om vaker als gezin te spelen:

  • Huishoudelijke taken (65%)
  • Werk (64%)
  • Schermen (35%)
  • Huiswerk (26%)
  • Hobby’s (23%)

2 op 3 ouders geeft eveneens aan het moeilijk te vinden om speeltijd op te nemen in de planning van de kinderen, naast school en hobby’s.

Mama, papa, wat gaan we doeeeeeeeeeen?

Niet enkel tijd vinden is een uitdaging. Meer dan de helft van de bevraagde ouders (57%) zegt eveneens dat ze het moeilijk vinden om activiteiten te bedenken die ze met hun kinderen kunnen doen. Daar heeft de LEGO Groep uiteraard dé oplossing voor. Wie inspiratie wil opdoen om op World Play Day op 12 oktober of elke andere dag mee aan de slag te gaan kan terecht op lego.com/world-play-day voor verschillende leuke LEGO spelletjes en bouwopdrachten.

“48% van de mama’s en papa’s geeft aan een maatschappelijke druk te voelen om de perfecte moeder of vader te zijn. Met deze campagne willen we het belang van spelen voor het kind en het gezin onder de aandacht brengen én ouders inspiratie aanreiken om op een fijne manier met hun kinderen te spelen, leren, groeien en samen plezier te beleven. Spelen is een fundamenteel onderdeel in de ontwikkeling waardoor het kind vaardigheden of ‘zoals wij het bij de LEGO Groep noemen ‘superkrachten’ ontwikkelt die hen nu en in de toekomst ten goede komen. ”, licht Annemarie de Munnik, Marketing Director van LEGO Benelux toe.

 

Bron : Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Wavemakers tussen 1 september 2023 en 15 september 2023 bij 1.000 Belgische ouders met inwonende kinderen van 2-12 jaar, representatief op geslacht, taal, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bij 1.000 respondenten bedraagt 3,02%.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.