NL | FR | LU
Peoplesphere

Staking op 7 oktober gaat dan toch door

De christelijke metaalvakbond ACV-CSC Metea gaat een sectorale stakingsaanzegging indienen voor 7 oktober. Dat heeft de vakbond bekendgemaakt. De actie is niet alleen gericht tegen de regering, maar ook tegen de werkgevers. Het ABVV houdt het voorlopig op “gerichte acties, waaronder stakingen”.

ACV, ABVV en ACLVB roepen niet langer op tot een algemene staking op 7 oktober, zo maakten ze dinsdag bekend. Maar, aldus het vakbondsfront, in verscheidene sectoren blijven acties mogelijk. Dat is dus nu het geval in de metaal- en textielsector, waar ACV een sectorale staking plant op 7 oktober.

De stakingsaanzegging geldt voor de arbeiders in de metaalsector, de textielsector en alle aanverwante sectoren. Voor de metaal- en aanverwante sectoren alleen gaat het al om zowat 200.000 werknemers, aldus Walter Cnop, algemeen secretaris van ACV-CSC Metea.

De stakingsactie is niet alleen gericht tegen het besparingsbeleid van de regering, maar uitdrukkelijk ook tegen de werkgevers. “De werkgever heeft geen neutrale rol. Hij verschuilt zich achter de rug van de regering en stuurt de regering aan”, argumenteert de vakbondssecretaris.

ACV-CSC Metea haalt uit naar de houding van de werkgevers inzake flexibiliteit, koopkracht, de eindeloopbaanproblematiek en langer werken. “Het zijn de werkgevers die de onderhandelingstafel hebben verlaten bij het overleg rond de flexibilisering van de arbeidsmarkt en de wet op de competitiviteit. Ze moeten tonen dat ze voor overleg gaan en zich niet langer achter de rug van de regering verschuilen.”

Volgens Cnop zullen de metaal- en textielbedrijven niet de enige zijn waar zal worden gestaakt. “Er zullen zeker nog sectoren volgen.”

De socialistische metaalvakbond zegt op 7 oktober “gerichte acties, waaronder stakingen” te organiseren in de metaal- en aanverwante sectoren, conform de afspraken die zijn gemaakt binnen het interprofessioneel gemeenschappelijk vakbondsfront. Er zal een stakingsaanzegging worden ingediend om de werknemers die aan de acties deel nemen, te dekken. De eerste prioriteit, aldus voorzitter Herwig Jorissen, is de betoging van 29 september.

“Hun keuze om jobs te vernietigen is een schande”

De werkgevers reageren bijzonder scherp op aangekondigde stakingen in de metaalsector. “De vakbonden gaan met hun stakingen enkele nieuwe Caterpillars creëren”, aldus technologiefederatie Agoria.

“Onvoorstelbaar”, zo reageert de federatie van de technologische industrie, die de staking omschrijft als “de eerste prijs in jobvernietiging”. Marc Lambotte, CEO van Agoria: “Hun keuze om jobs te vernietigen is een schande”.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.