NL | FR | LU
Peoplesphere

Steeds meer lokale ambtenaren kunnen zelf extralegale voordelen kiezen.

5 op de 10 Vlaamse lokale besturen zijn van plan om in 2025 de verloning van ambtenaren flexibeler te maken, waardoor die zelf voor een deel hun loonpakket kunnen samenstellen. Via een besluit van de Vlaamse regering dat sinds begin 2023 in voege is, kunnen Vlaamse lokale besturen, waaronder steden en gemeenten, provinciebesturen, OCMW’s en zorgbedrijven, voor het eerst cafetariaplannen aanbieden.

Meer dan een kwart onder hen heeft hierdoor afgelopen jaar zijn loonbeleid al aangepast.  “In de krappe arbeidsmarkt willen steeds meer lokale overheidsbesturen hun personeel verlonen zoals in de privésector”, stellen experts van Acerta Consult.

Lokale besturen bieden steeds meer keuzevrijheid in loonpakket

Steeds meer bedrijven bieden hun werknemers de mogelijkheid om een deel van hun loonpakket flexibel in te vullen, bijvoorbeeld aan de hand van een cafetariaplan, maar de meeste ambtenaren kunnen daar (nog) niet van genieten. Nochtans heeft de Vlaamse Regering begin 2023 een nieuw Rechtspositiebesluit goedgekeurd dat lokale besturen meer mogelijkheden biedt om cafetariaplannen aan te bieden. Uit een nieuwe bevraging van Acerta Consult onder HR-verantwoordelijken van Vlaamse lokale besturen, blijkt dat 22,7% van de lokale besturen hun medewerkers geen enkele keuze geeft in de samenstelling van hun loonpakket. Slechts 7,2% biedt een volledig cafetariaplan aan.

Maar de laatste tijd is er op dat vlak toch een kentering ingezet. Steeds meer lokale besturen geven in de bevraging aan dat ze hun loonbeleid binnenkort flexibeler zullen maken, waardoor medewerkers meer keuzevrijheid krijgen om hun loon voor een stuk zelf samen te stellen. Maar liefst vijf op de tien (54,7%) lokale besturen zijn van plan om dat in 2025 door te voeren. Bijna vier op de tien (37,4%) heeft zijn loonbeleid dit jaar al aangepast door de nieuwe regelgeving. ​

Els Meersseman, experte lokale besturen van Acerta Consult: “In het verleden konden lokale ambtenaren enkel de eindejaarstoelage, en in sommige gevallen de fietsvergoeding en enkele vakantiedagen, inruilen voor een fietslease. Dankzij de nieuwe regelgeving van 20 januari 2023 kunnen Vlaamse lokale besturen hun medewerkers meer keuzevrijheid bieden in hun loonpakket. Veel lokale overheden zijn van plan om van deze optie gebruik te maken. Door werknemers de regie te geven over hun verloningspakket kunnen lokale overheden hun aantrekkingskracht vergroten en zich beter positioneren als aantrekkelijke werkgevers in een krappe arbeidsmarkt. Dat is nodig, want lokale overheden moeten meer en meer de concurrentie aangaan met privébedrijven om het juiste talent aan te trekken. Bovendien, wanneer een deel van het loon wordt omgezet in voordelen die minder zwaar belast worden, kunnen werknemers er netto op vooruitgaan. Het is dus een win-winsituatie voor zowel het lokaal bestuur als de medewerkers.”

Hoog op de agenda

Het moderniseren van het loonbeleid staat trouwens erg hoog op de agenda van de Vlaamse lokale besturen in 2025, zeggen de personeelsverantwoordelijken. Voor 14,6% van hen is een herziening van het loonbeleid de topprioriteit, terwijl 43,7% het in zijn top drie van prioriteiten plaatst. Alleen ‘opleiding en leiderschapsontwikkeling van medewerkers’ wordt nog belangrijker geacht.

 

Bron: de resultaten in dit persbericht zijn gebaseerd op een bevraging uitgevoerd door Acerta Consult onder 200 HR-verantwoordelijken van publieke besturen, waaronder 150 HR-verantwoordelijken van lokale besturen, zoals gemeenten, OCMW’s, zorgbedrijven, provinciebesturen en hulpverleningszones. De bevraging vond plaats tussen 25 september en 16 oktober 2024.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.