Het basissalaris van de Belgische werknemer steeg het afgelopen jaar met 1,24% inclusief index. Dit is de laagste stijging sinds crisisjaar 2009. Daarnaast bestaat het loonpakket van steeds meer werknemers uit één of meerdere vormen van variabel loon.
Dat blijkt uit de jaarlijkse Generieke Salarisstudie van Hudson. Het basissalaris inclusief indexatie van de Belgische werknemer – bediende tot hoger kader – steeg met 1,24% tussen 1 februari 2014 en 1 februari 2015. Dit cijfer is op het crisisjaar 2009 na het laagste in de afgelopen 10 jaar. Deze trend is in grote mate te wijten aan de uiterst lage indexen van het afgelopen jaar; de meest voorkomende op de markt waren 0,03% en 0,04%.
Het basissalaris exclusief (of bovenop) de index steeg in dezelfde periode met 1,2%. Dit cijfer is daarentegen een lichte stijging in vergelijking met de vorige 3 jaren. “Bedrijven reserveren vooraf steeds een bepaald budget voor salarisstijgingen. Indien de index uiteindelijk beperkt blijft komt er onverwacht wat ruimte voor een bijkomende salarisstijging.”
Daarenboven zet de trend naar variabilisering van het loonpakket zich verder. Dit houdt in dat steeds meer Belgische werknemers een vorm van variabele verloning ontvangen. Ongeveer één op drie of 34% van de werknemers ontvangt een bonus, dit is een stijging met 5% in vergelijking met vorig jaar. Ook het belang van de fiscaalvriendelijke CAO90 bonus stijgt verder. Het afgelopen jaar ontving 42% van de Belgische werknemers zo’n bonus, eveneens een stijging van 5% t.o.v. 2014. Niet enkel het aantal ontvangers van variabel loon stijgt, ook de uitgekeerde bedragen worden in het algemeen groter.
“Het verder variabiliseren van beloningssystemen laat toe om de loonkost af te stemmen op de financiële gezondheid van de organisatie. Variabel loon laat ook toe te differentiëren tussen verschillende werknemers, afhankelijk van hun individuele prestaties. We verwachten dat deze trend zich in de komende jaren zal verderzetten”
De studie focuste dit jaar eveneens op flexibel verlonen. Dit is een vorm van verlonen waarbij werknemers zelf kunnen kiezen waaruit hun loonpakket bestaat aan de hand van een bepaald budget, of hen toelaat bepaalde extralegale voordelen in te ruilen voor andere. Daar deze vrije keuze de tevredenheid over het loonpakket significant doet stijgen is flexibel verlonen een hot topic in HR. We stellen vast dat de voorkeur van werknemers vooral gaat naar mobilieitsgerlateerde benefits. “Slechts 6% van de ondernemingen werkt op dit moment al met een flexibel verlonings- of cafetariaplan. De tevredenheid bij deze groep is echter groot. Daarnaast zien we dat maar liefst 25% van de bedrijven de intentie heeft om flexibel verlonen in de nabije toekomst te implementeren. Ook hier is ontegensprekelijk een nieuwe beweging ingezet.”