NL | FR | LU
Peoplesphere

Talenkennis van Belgische bedienden blijft afnemen: meer dan 1 op 10 geeft aan dat ze anderstalige collega’s soms niet begrijpen.

Het gaat niet goed met de professionele taalvaardigheid in België. Uit een analyse van 37.381 gestandaardiseerde taaltesten die HR-dienstverlener Bright Plus afnam tussen 2015 en 2024 bij meertalige kandidaten blijkt dat de talenkennis van de Belgische bedienden rond een niveau van B13 blijft hangen voor Nederlands, Frans en Engels als tweede taal.

Van het onderwijs tot de politiek: de laatste maanden laaiden de discussies over de verminderde talenkennis in België hoog op. Die neerwaartse trend zet zich ook voort op de Belgische werkvloer. Bright Plus specialiseert zich in de bemiddeling van meertalige bedienden. Bij die meertalige kandidaten worden in het kader van het selectieproces gestandaardiseerde taalvaardigheidstesten afgenomen. Daaruit blijkt dat:

  • De kennis van het Frans als tweede taal bij Nederlandstalige Belgen daalde significant. Het huidige niveau ligt inmiddels onder B1. In 2015 lag dat niveau nog op B1/B2.
  • De kennis van Engels als tweede taal daalde significant. Het zwakte af van bijna B2 in 2015 naar iets boven B1 in 2024.
  • De kennis van het Nederlands als tweede taal bij Franstalige Belgen is gezakt tot net onder B1 in vergelijking met een niveau van net boven B1 in 2015.

Toch blijft een goede talenkennis belangrijk op de Belgische werkvloeren. Uit een bevraging van IVOX in opdracht van de HR-partner blijkt dat meer dan 80% van de Belgische bedienden het belangrijk vindt om vlot te communiceren in meerdere talen.

Dat is deels te verklaren door het feit dat er op de Belgische werkvloeren nog steeds meerdere talen worden gebruikt: ​ 81% van de Belgische bedienden geeft aan dat ze meermaals andere talen dan hun eerste taal moeten gebruiken in hun job. Dat doen ze gemiddeld 30% van hun totale werktijd of 11 uur in een voltijdse 38-urenweek.

Toren van Babylon op de werkvloer

Toch geeft 11% aan dat het anderstalige collega’s onvoldoende begrijpt. Voor 15% onder hen is dat een reden om het contact met een anderstalige collega te beperken en 5% mijdt die collega(’s) zelfs. Dat is nefast voor de productiviteit, de samenwerking en de teamsfeer in een organisatie.

Linda Cappelle, CEO bij Bright Plus, licht toe: “Meertaligheid is één van de belangrijkste concurrentievoordelen van ons land. Het is belangrijk dat bedrijven in België dat inzien en actief blijven inzetten op die meertaligheid om die competitiviteit te behouden. Dat hoeft zeker niet alleen via formele opleidingen – een taal leer je vooral door regelmatig ermee in contact te komen en die te durven spreken, bijvoorbeeld tijdens de lunch of vergaderingen waarbij iedereen hun eerste taal spreekt.”

 

Bron: Bright Plus – Resultaten gebaseerd op 37.381 gestandaardiseerde taaltesten afgenomen na een eerste mondelinge screening op taalvaardigheid tussen 2015 en 2024 door Cebir

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.