De toegenomen concurrentie in de engineeringsector leidt tot een vermindering van het aanbod van gekwalificeerd personeel en, op zijn beurt, tot een stijging van de lonen van de consultants. Het nemen van de juiste maatregelen kan volgens Ayming België tot 5% van de loonkosten besparen.
In de zeer competitieve engineeringsector is het behoud van de marges een prioriteit. Ze staan echter onder druk door een combinatie van ongunstige factoren. Volgens een studie van de European Federation of Clean Air and Environmental Protection Associations (EFCA) beschouwt 86% van de ingenieursbureaus de prijsdruk als een grote uitdaging, en 71% is van mening dat de toegenomen concurrentie een tekort aan gekwalificeerde consultants veroorzaakt, wat leidt tot een inflatie van de arbeidskosten.
De marges verbeteren zonder de kosten te verhogen.
Oplossingen? “Er zijn er een aantal”, zegt Nadège Bonny, Innovation performance Manager van Ayming Belgium. “Een mogelijke manier is om beter gebruik te maken van de ondersteuningsmechanismen die zowel op federaal als op regionaal niveau worden voorgesteld. Een belangrijke maatregel is de gedeeltelijke vrijstelling van de roerende voorheffing voor onderzoekers.” Ter herinnering: Ondernemingen die O&O-programma’s uitvoeren en die in dit verband onderzoekers met bepaalde diploma’s in dienst hebben, kunnen onder bepaalde voorwaarden 80% van de roerende voorheffing die normaal gesproken aan de staat verschuldigd is, inhouden om deze desgewenst aan hun eigen wetenschappelijke onderzoeksprojecten te besteden.
“Van deze stimulans wordt te weinig gebruik gemaakt omdat het identificeren van in aanmerking komende activiteiten en middelen een complexe en tijdrovende taak is: bedrijven zijn in feite gedwongen het aandeel van O&O in elk project dat met hun klanten wordt uitgevoerd, nauwkeurig te beoordelen”, stelt Nadège Bonny. De uitdaging is echter essentieel: het gebruik van dit systeem maakt het mogelijk om de marges te verbeteren zonder de diensten te verminderen of de kosten te verhogen. Volgens een studie die in oktober vorig jaar door Ayming België werd uitgevoerd, stellen haar eigen experts gemiddeld 106 projecten vast die in aanmerking komen voor subsidies van elk van de klanten die zij ondersteunt. Dankzij deze tussenkomst kunnen ze gemiddeld 4,7% van hun loonkosten besparen.
Veel fiscale correcties.
Het verlies aan concurrentievermogen is niet het enige risico dat ontstaat wanneer projecten die voor overheidssteun in aanmerking komen, verkeerd worden geïdentificeerd. Het gevaar is ook van fiscale aard. In 2017 had de FOD Financiën 70% van de ondernemingen in de sector in handen en werd 34% van de ondernemingen hersteld. Dit blijkt uit de O&O-barometer van Ayming België van maart 2018. “In zeer veel gevallen geven bedrijven hun innoverende projecten niet correct aan bij de bevoegde autoriteiten, waardoor ze hun contacten met de belastingdienst onvoldoende veiligstellen”.
Een engineeringbureau die 50 ingenieurs in dienst heeft en zowel eigen R&D-projecten uitvoert als voor rekening van klanten, kon jaarlijks 41.000 euro besparen dankzij de optimalisering van de gedeeltelijke vrijstelling van loonbelasting voor de 20 ingenieurs die er al van genoten, en 72.850 euro door de activering van het mechanisme voor tien bijkomende ingenieurs. Dit komt neer op een totale jaarlijkse winst van bijna 114.000 euro, die voor fiscale doeleinden maximaal is veiliggesteld.