NL | FR | LU
Peoplesphere

Tekort aan gekwalificeerd personeel dreigt ondernemersenthousiasme te verstoren

Terwijl het ondernemersenthousiasme wereldwijd al vijf opeenvolgende kwartalen stijgt, wordt een tempeest van een tekort aan geschoolde arbeidskrachten aangekondigd. Dit blijkt uit het meest recente International Business Report van Grant Thornton, een trimestrieel globaal onderzoek bij 2.500 bedrijven in 36 economieën.

Het onderzoek toont onder meer aan dat het vertrouwen van de ondernemers bijzonder sterk is gestegen in de VS en daar permanent op 81% staat.
Voor Europa staat dit optimisme nu al twee jaar op 50%. De studie stelt eveneens vast dat het ondernemersoptimisme ook in China al drie jaar op 48% blijft staan.
Dit optimisme wordt onderbouwd door de recordcijfers inzake omzet- (56%) en winstverwachtingen (47%).

De studie constateert dat de rekruteringintenties van de bedrijven voor het volgende jaar een recordniveau zullen bereiken gezien 36% van plan is om aan te werven. Maar tezelfdertijd wordt een donderwolk gesignaleerd. Het is immers zo dat vele ondernemers het gebrek aan geschoolde medewerkers als een belangrijke beperking zien voor hun verdere groei. Een waarneming die in het vierde kwartaal steeg tot 35% en dat is het hoogste kwartaalniveau ooit.

Loonstijgingen en inflatie kunnen op de wereldhandel wegen

De kleine stijging van de exportintenties reflecteert dat het wereldwijd ondernemen momenteel sterker wordt. Maar het tekort aan geschoolde werknemers zal de “War For Talent” doen aanzwengelen en dit kan aanleiding geven tot loonsstijgingen en een toename van de inflatie.
De reactie van de ondernemingen hierop zal bepalend zijn voor hun verdere groeiplannen. Want ondanks het feit dat de vrees voor het gebrek aan gekwalificeerde personeel toenam sinds 2016 met respectievelijk met 2% in Azië en de Stille Oceaan regio, 2% in Noord Amerika en zelfs 5% in Europa, plannen slechts 20% van de bedrijven wereldwijd om de komende 12 maanden te verlonen boven de inflatie. En dit ondanks de hogere winstverwachtingen.
Een belangrijke uitzondering op de regel is Duitsland waar de intentie om boven de inflatie te verlonen een sprong maakte van 35 tot 43%.
Hieruit blijkt dat Duitse ondernemer begrepen heeft dat in een schrale arbeidsmarkt loonsverhogingen nodig zijn om gekwalificeerd personeel te behouden en aan te werven.

Bedrijven blijken zich bewust dat robotisering en automatisering de tekorten aan gekwalificeerd personeel niet kunnen ondervangen. Maar het aanpakken van de moeilijkheden om gekwalificeerd personeel te vinden blijft een moeilijke evenwichtsoefening.
Bedrijven moeten zich voorbereiden om meer inspanningen te doen om de nodige vaardigheden te vinden die hun toekomstige groei kunnen stimuleren.
Loonsverhogingen zijn immers slechts een korte termijn oplossing. Ze moeten meer vorming en opleidingsprogramma’s organiseren om de competenties van hun werknemers te verhogen en meer samenwerken met onderwijsinstellingen om te verzekeren dat de juist competenties worden aangeleerd.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.