Vorige vrijdag keurde de Vlaamse Regering op voorstel van minister Muyters principieel een aanwervingspremie goed voor langdurig werklozen (>2 jaar) tussen 25 en 55 jaar. De premie moet werkgevers stimuleren om aan deze werkzoekenden kansen te geven. Voor een tewerkstelling van 3 maanden wordt een premie voorzien van max €1.300, deze kan oplopen tot max €3.000 indien de tewerkstelling 12 maanden duurt. Het heeft het er alle schijn van dat uitzendarbeid als belangrijkste aanwervingskanaal voor bedrijven én als belangrijkste instroomkanaal voor langdurig werklozen wordt geweerd van de maatregel.
Federgon, de federatie die de uitzendsector vertegenwoordigt, vindt het onbegrijpelijk dat deze premie niet door alle werkgevers kan worden ingezet. Zo voorziet het besluit immers expliciet dat de premie niet geldt in het geval van tewerkstelling als uitzendkracht. De facto betekent dit een uitsluiting van de uitzendsector. Het is maar zeer de vraag of dit de juridische toets zal doorstaan. “Deze beslissing is onbegrijpelijk”, zegt Paul Verschueren, Directeur Vlaanderen bij Federgon. “Vooral omdat in het besluit zelf de mogelijkheid wordt gegeven dat een onderneming kan gebruik maken van opeenvolgende arbeidsovereenkomsten (van bepaalde duur) om tot de minimale tewerkstellingsdrempels te komen. De onderneming moet daarbij aantonen dat aanwerven met tijdelijke arbeidsovereenkomsten overeenstemt met het gangbare tewerkstellingsbeleid van de onderneming. Bovendien heeft onderzoek door de Stichting Innovatie & Arbeid van de SERV net aangetoond dat nagenoeg de helft van alle aanwervingen in de industrie en de diensten gebeurt met kandidaten die voordien waren tewerkgesteld als uitzendkracht… Voor bedrijven in Vlaanderen is vast aanwerven via uitzendarbeid een gangbare praktijk,” benadrukt Paul Verschueren.
Belangrijkste instroomkanaal voor langdurig werklozen
Cijfers van de bevoegde administraties tonen onomstotelijk aan dat de uitzendsector goed is voor 53% van alle opstartende tewerkstellingen van langdurig werklozen in Vlaanderen. Geen enkele sector in Vlaanderen scoort beter dan de uitzendsector wat betreft de tewerkstelling van personen van allochtone afkomst, personen met een arbeidshandicap, oudere werkzoekenden en langdurig werklozen. Dit komt niet vanzelf. De uitzendsector investeert al jaren in extra coaching, opvolging en opleiding van deze doelgroepen. Engagement en inspanningen die aantoonbaar resultaat opleveren.
De uitzendsector is sinds lang een partner van de overheid in de uitvoering van het werkgelegenheidsbeleid. Hij is met zijn 1.000 agentschappen een belangrijke hefboom voor het beleid en een strategisch partner van de publieke bemiddelingsdienst VDAB. Federgon vraagt dan ook dat de maatregel wordt bijgestuurd zodat ook langdurig werklozen kansen krijgen en werkervaring kunnen opdoen via uitzendarbeid in de reguliere arbeidsmarkt.