Vicepremier en minister van Werk Kris Peeters (CD&V) heeft een nieuw voorstel klaar om bijkomende vakantiedagen, die werkgevers kunnen geven als extralegaal voordeel, op te sparen. Regeringspartij Open VLD reageert bijzonder positief en wil het plan zelfs nog uitbreiden naar overuren en de gewone verlofdagen. Uit verschillende andere hoeken weerklinkt er dan weer scherpe kritiek. De voor- en nadelen op een rijtje gezet.
Het niet-gemotiveerde tijdskrediet, waarvoor een werknemer nog tot en met vorig jaar een uitkering kon aanvragen bij de RVA, geldt niet langer onder de regering-Michel. Het nieuwe voorstel rond het opsparen van de extra vakantiedagen zou een goed alternatief moeten vormen, maar daar zijn de groene oppositiefractie en Unizo het alvast niet mee eens. Ook de ondernemersorganisatie NSZ heeft grote bedenkingen.
CONTRA
De tegenstanders van deze maatregel focussen voornamelijk op de administratieve rompslomp die dit systeem met zich mee zou brengen. Ook zien zij niet in hoe dit het evenwicht tussen werk en privé kan bevorderen.
Het systeem zou te complex worden en bedrijven zouden met enorme papierbergen geconfronteerd worden. Dit zou op termijn leiden tot enorm veel tijdverlies (Ecolo-Groen).
Dit voorstel zou contradictorisch zijn wat betreft de combinatie arbeid-gezin. Het biedt geen oplossing voor deze uitdagende evenwichtsoefening. (Ecolo-Groen, NSZ)
Dit plan zou nadelig zijn voor kleinere bedrijven, die financieel en arbeidsorganisatorisch niet langer kunnen concurreren met de grotere namen. (NSZ)
Werknemers zouden worden aangespoord om hun extra verlofdagen nog niet op te nemen. Maar doordat mensen niet voldoende kunnen recupereren, worden ze sneller ziek. Voor zowel werkgever als werknemer zou dat nadelig zijn. (Ecolo-Groen)
De werkgevers zouden sneller afzien van aanwervingen door de toenemende flexibiliteit die werknemers krijgen. Zeker nu de sociale werkgeversbijdragen al sterk zijn verminderd. (NSZ)
Mensen zouden hun vakantiedagen opsparen tot het eind van hun loopbaan en zo vervroegd op pensioen kunnen gaan. (UNIZO)
Op deze regel zouden er te veel uitzonderingen komen, waardoor het een onoverzichtelijk kluwen wordt. (NSZ)
PRO
De voorstanders, die zich voornamelijk bevinden in het kamp van Open VLD en N-VA, benadrukken de onbeperkte geldigheid van de vakantiedagen en de flexibiliteit voor zowel werkgever als werknemer.
Het systeem zou net tijdsefficiënt werken. Wanneer er weinig werk is, kunnen werknemers ervoor kiezen om thuis te blijven en hebben ze des te meer energie om de drukke dagen aan te pakken (CD&V).
Er zouden geen verlofdagen meer verloren gaan, waardoor er meer tijd voor het gezin overblijft. In tegenstelling tot de huidige werkwijze zouden de extra vakantiedagen onbeperkt geldig blijven. (CD&V)
Dit systeem zou moeten worden uitgewerkt op ondernemingsniveau. Er moet een verschil gemaakt worden tussen kmo’s en multinationals. (Open VLD)
Werknemer en werkgever zouden tot een consensus moeten komen, zodat de werknemer het niet laat afweten wanneer het bedrijf hem nodig heeft. Tegelijkertijd zou de werknemer ook genoeg vrijheid moeten krijgen. (Open VLD)
De loopbaanrekening zou per werkgever moeten worden georganiseerd, waardoor de arbeidsmobiliteit niet wordt afgeremd. (Open VLD)
Kris Peeters wil een extra maatregel toevoegen waardoor het onmogelijk zou zijn om alle vakantiedagen tot op het einde op te zamelen. (CD&V)
De administratie zou aan de hand van een online tool uitgewerkt worden, in samenwerking met de sociale partners. Hierop zouden ook de reeds opgenomen verlofperiodes geraadpleegd kunnen worden, waardoor alles gestructureerd blijft. (CD&V)
Het voorstel moet nu verder worden uitgewerkt door de sociale partners. Op 17 november staat er een tweede rondetafelconferentie ingepland. Tegen volgende zomer zou Peeters dan de eerste resultaten moeten kunnen voorleggen.
bron: De Standaard