NL | FR | LU
Peoplesphere

Valse ziekmeldingen voor een op drie belgen !

Uit een onderzoek van Monster is gebleken dat 29,6% van de Belgische werknemers zich in het verleden ziek heeft gemeld om niet te moeten werken. Er is een opmerkelijk verschil tussen de verschillende leeftijden en de Belgische regio’s. De valse ziekmeldingen kosten de Belgische werkgevers bovendien ieder jaar miljarden euro’s en betekenen mogelijk dat werknemers niet voldoende gemotiveerd zijn of dat ze niet tevreden zijn met hun job.

Mogelijk is dit fenomeen verwant met de vergrijzing van de bevolking: in de hoogste leeftijdscategorie van 55- tot 64-jarigen zijn er beduidend meer werknemers die zich nog nooit valselijk hebben ziek gemeld (85,1%) dan in de categorie van 18- tot 34-jarigen (61,6%) en 35- tot 54-jarigen (72,3%).

Zou dit betekenen dat de jongste werknemers (18 tot 34 jaar) minder gemotiveerd zijn dan hun oudere collega’s? Of zijn werknemers van een oudere leeftijd trouwer aan hun werkgever en beschouwen ze een valse ziekmelding sneller als onacceptabel?

Minder ziekmeldingen in Brussel

Ook is er binnen de Belgische regio’s een opmerkelijk verschil. In Brussel heeft slechts 12,1% zich in het verleden ziek gemeld om het werk te vermijden, terwijl dit bij Vlaamse (32,8%) en Waalse (28,4%) werknemers beduidend vaker voorkomt.

Kan bonussysteem valse ziekmeldingen voorkomen ?

Dit zijn hoge cijfers als men weet dat een recente onderzoek heeft uitgewezen dat afwezigheid door ziekte de Belgische werkgevers in 2013 zo’n 10,6 miljard euro heeft gekost. Om valse ziekmeldingen te voorkomen hebben sommige bedrijven een bonussysteem geïntroduceerd. Zo belonen bepaalde werkgevers hun werknemers die zich een jaar lang niet ziek gemeld hebben met een cash bonus. Volgens UNIZO kan een dergelijk beloningssysteem in sommige gevallen er weliswaar voor zorgen dat het aantal ziekmeldingen drastisch daalt, maar het kan ook negatieve gevolgen hebben. Zo zullen werknemers sneller geneigd zijn in geval van ziekte toch te werken om de bonus niet te verliezen, en dit kan zorgen voor de snellere verspreiding van besmettelijke ziektes zoals griep.

Er is echter niet één enkele partij die schuld heeft aan dit fenomeen. Aan de ene kant kunnen de hoge percentages te wijten zijn aan een gebrek aan motivatie en betrokkenheid bij het personeel. Werknemers die geen of niet voldoende uitdagingen krijgen in hun huidige functie en die niet gepassioneerd zijn door hun job, zullen immers sneller geneigd zijn om zich onterecht ziek te melden. Aan de andere kant kan men de verantwoordelijkheid bij de werkgevers leggen. Het gebrek aan motivatie bij de werknemers kan immers wijzen op een slechte sfeer op de werkvloer of op een onaangename werkplaats.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.