Naast de wijzigende sectorverhoudingen binnen de Vlaamse werkgelegenheid, die we in het vorige artikel bespraken, doet zich ook een duidelijke verschuiving voor in de beroepenstructuur, waarbij het belang van hooggekwalificeerde beroepen systematisch toeneemt ten nadele van de middengekwalificeerde beroepen. Technologische veranderingen en globalisering kunnen daarbij als belangrijke drijvende krachten worden genoemd.
Het aandeel hooggekwalificeerde jobs in Vlaanderen steeg van 35,4% in 1993 naar 44,1% in 2013. Deze toename weerspiegelt deels de opkomst van de dienstensectoren, waarin heel wat functies gevraagd worden met een hoger kwalificatieprofiel. Hierbij denken we onder andere aan allerhande managementfuncties en aan intellectuele of wetenschappelijke functies in het onderwijs, de zakelijke dienstverlening, de ICT en de gezondheidszorg. Anderzijds omvat deze functiecategorie ook heel wat gespecialiseerde technici in de industrie en bouw.
Het toenemende belang van de hooggekwalificeerde jobprofielen gaat gepaard met een afnemend aandeel middengekwalificeerde jobs. Bij deze jobprofielen denken we onder meer aan functies als metaalarbeiders of bedieners van installaties en machines in allerhande nijverheidssectoren, of aan administratief medewerkers. In 1993 was nog 55,9% van alle jobs te classificeren binnen deze middencategorie, in 2003 was dit al minder dan de helft (48,9%) en in 2013 ging het over nog 45,9%.
Het aandeel van de laaggekwalificeerde jobprofielen vertoont tot slot een vrij stabiel patroon, schommelend rond (of net onder) tien procent van alle jobs. Het gaat hier over een relatief beperkte groep van in hoofdzaak ongeschoolde arbeiders, onderhouds- of schoonmaakpersoneel. Deze beroepsgroep neemt de laatste jaren – onder impuls van de uitzendsector en dienstenchequetewerkstelling – weliswaar toe in aantal, maar door haar geringe omvang binnen de totale werkgelegenheid en ten opzichte van de andere twee kwalificatieniveaus, heeft dit weinig impact op het aandeel van deze functiecategorie binnen de globale jobkwalificatiestructuur.