Op de werkvloer gaat er dagelijks veel kostbare tijd verloren aan afleiding en inefficiëntie. De grootste tijdrover: vergaderingen zonder een concreet resultaat (13,9%), gevolgd door administratieve rompslomp (10,1%) en slecht werkende software (9,1%). Dat blijkt uit een onderzoek van Protime – marktleider in onder meer tijdregistratie en workforce management – bij 1.000 Vlaamse bedienden.
Ken je dat gevoel? Je bent de hele dag druk bezig geweest, maar aan het einde van de werkdag vraag je je af: wat heb ik nu eigenlijk écht gedaan? Je inbox ontplofte, collega’s kwamen langs met vragen, en vergaderingen volgden elkaar in sneltempo op… En dan hadden we het nog niet over de software die nét hapert wanneer je ze nodig hebt. Tijdrovers noemen we dat. En ze zijn overal.
Elke dag opnieuw krijgen we te maken met afleidingen die onze productiviteit onder druk zetten. Inefficiënte vergaderingen (13,9%) blijken de grootste boosdoener. Opvallend: bij de 35-54-jarigen loopt dat cijfer op tot 18,2% tegenover (slechts) 7,9% bij de -35-jarigen en 14,4% van de 55-plussers. Wekelijks verliezen we gemiddeld zo’n drie uur aan ‘nutteloze meetings’. Bij één op de tien werknemers is dat zelfs acht uur of meer.
De tien grootste tijdvreters op kantoor
- Vergaderingen zonder concrete uitkomsten (13,9%)
- Administratieve rompslomp (10,1%)
- Slecht werkende software (9,1%)
- Gestoord worden door collega’s (8,3%
- IT-problemen (7,8%)
- Te veel onverwachte ad-hoc taken (6,6%)
- Gebrek aan focus door een lawaaierige werkomgeving (6,5%)
- E-mails (5,8%)
- Gebrek aan duidelijke instructies of feedback (5,4%)
- Telefoongesprekken (4,1%)
Nog een opvallende in de top vier: gestoord worden door collega’s. Daarvan geeft 8,3% aan dat het de grootste tijdvreter is op kantoor. Opmerkelijk is dat dubbel zoveel vrouwen dan mannen dit op nummer één zetten (11% tegenover 5,3%).
“Collega’s die iets komen vragen: het lijkt onschuldig, maar deze onderbrekingen hakken onze concentratie in stukken,” zegt Sofie Verbrugghe van Protime. “Tijdregistratie helpt om onze tijdindeling inzichtelijk te maken én om te waken over de kwaliteit van onze gewerkte tijd. Wie inzicht krijgt in waar z’n gewerkte tijd écht naartoe gaat, kan beter focussen op kerntaken en makkelijker het gesprek aangaan met collega’s of leidinggevenden over wat eventueel anders kan. Zo wordt de tijd die we samen doorbrengen niet alleen efficiënter, maar ook waardevoller.”
Bron & Methodologie – Het online onderzoek werd uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Protime, tussen 18 februari en 10 maart 2025 bij 1.000 Nederlandstalige bedienden. Het onderzoek is representatief op taal, geslacht, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bij 1.000 Vlamingen bedraagt 3,02%.