NL | FR | LU
Peoplesphere

Vergrijzing dwingt schoolbanken en werkvloer tot nauwere samenwerking

Onderwijsgroep GO! en VDAB gaan hun engagement om onderwijs en arbeidsmarkt beter op elkaar af te stemmen. De overgang van de schoolbanken naar de werkvloer moet veel bewuster en vlotter verlopen, en dit in functie van de veranderende arbeidsmarkten en demografie.

Het GO! en VDAB hebben sinds 2007 een samenwerkingsakkoord om onderwijs en arbeidsmarkt beter op elkaar af te stemmen. Dat resulteerde onder meer in leerlingenbezoeken aan VDAB-opleidingscentra, gezamenlijke infrastructuuraankopen en expertise-uitwisseling. In de periode 2015-2019 zal rond 2 inhoudelijke pijlers worden samengewerkt: (onderwijs)loopbaanbegeleiding en partnerschappen. Binnen die laatste wordt aan de hand van structureel overleg samen aan oplossingen gewerkt. Dit kan bijvoorbeeld door infrastructuur te delen, samen te investeren, op te leiden, te kwalificeren en te communiceren. Op deze manier worden mensen ondersteund gedurende hun hele (onderwijs)loopbaan en ingespeeld op de behoeften van de regionale arbeidsmarkt.

De uitdagingen op het snijvlak onderwijs-arbeidsmarkt zijn blijvend. Fons Leroy, gedelegeerd bestuurder van VDAB: “Een kwalificatie blijft nog steeds een sleutel tot succes op de arbeidsmarkt. Daarnaast is levenslang bijleren een noodzaak geworden. De traditionele, rechtlijnige loopbaan ‘leren-werk-pensioen’ is achterhaald. Nu wisselen leren en werken elkaar af. Mensen veranderen ook vaker van job en nemen al eens een time-out. Hoe kleiner de breuklijn tussen schoolloopbaan en werkloopbaan, hoe groter de kans op een succesvolle start van de werkloopbaan.”

Verder laat de vergrijzing ons geen tijd om talent van jongeren te verspillen. De diversiteit in de samenleving moet positief gebruikt worden in een talenten- en kansenverhaal. Zo is bijvoorbeeld het stimuleren van de zin voor techniek en technologie in functie van de vraag op de arbeidsmarkt brandend actueel.

Concreet vertaalt de samenwerking zich in het feit dat VDAB GO!-medewerkers zal trainen in het voeren van loopbaangesprekken. Alle VDAB-tools worden ter beschikking gesteld en indien nodig aangepast aan de noden van het onderwijs. Het GO! engageert zich om (onderwijs)loopbaanbegeleiding verder uit te werken binnen de leerbegeleiding en curriculumrealisatie. GO! helpt leerlingen met hun inschrijving bij VDAB.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.