NL | FR | LU
Peoplesphere

Verhoogde economische activiteit stimuleert werkgelegenheid

De Belgische economie groeide in het eerste kwartaal met 0,9% op jaarbasis. Dat blijkt uit het kwartaalrapport Q1 2015 van Federgon. Onder impuls van een verhoogde particuliere consumptie en een intensivering van de overheidsinvesteringen leverde vooral de binnenlandse vraag een positieve bijdrage tot de bbp-groei.

Ook de netto-uitvoer van goederen en diensten had een positief effect (+0,2%). De activiteit in de bouwsector en de bedrijfsinvesteringen daalden dan weer. De arbeidsmarkt plukte de vruchten van de verhoogde economische activiteit. De binnenlandse werkgelegenheid, die eind vorig jaar al op recordhoogte lag, groeide verder aan met 0,5% op jaarbasis. Dit resulteerde in een afname van het aantal werklozen (-1,0% op jaarbasis) en van het gebruik van tijdelijke werkloosheid (-1,5% op jaarbasis).

De uitzendsector liet een sterk eerste kwartaal optekenen (+9,64%). Zowel het bedienden- als arbeiderssegment kenden een stevige jaar op jaar groei. Al hinkt de activiteit nog gevoelig achter op het niveau van voor de grote recessie.

De vraag naar meer gespecialiseerde sourcing had een licht positieve invloed op de activiteiten binnen projectsourcing (+1,6%) maar gaf een sterke impuls aan interim management (+17,5%). Ook de private commerciële dienstenchequebedrijven zagen hun activiteit toenemen in het eerste kwartaal (+3,8%). Een verdere heropleving viel ook te noteren in de Recruitment, Search & Selectie–sector: werving- en selectiebedrijven legden een prima rapport voor met een groei van 16% in het eerste kwartaal.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.