In ons land zijn er duizenden burgers die geen gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer. Door hun hoge leeftijd, ziekte of handicap doen ze beroep op vrijwilligers. Dankzij minister Maggie De Block (Open Vld) kunnen vrijwilligers vanaf midden maart onbeperkt ritten maken. Zo kunnen minder mobiele burgers vaker deelnemen aan het sociaal leven in plaats van geïsoleerd thuis te zitten.
Vrijwilligers die hun fiets of persoonlijk voertuig gebruiken, kunnen een kostenvergoeding krijgen voor hun vervoerskosten om burgers te helpen. Burgers die deze hulp nodig hebben, beschikken vaak over een beperkt inkomen waardoor ze beroep moeten doen op vrijwilligers.
“Onze vrijwilligers doen met deze kwetsbare mensen boodschappen, brengen hen naar de kapper, dokter of kaartclub”, vertelt Dirk Billiet, coördinator van de Minder Mobielen Centrale (MMC) in Gent.
“In het verleden was de wettelijke limiet 2.000 kilometer als de vrijwilliger ook een forfaitaire vergoeding kreeg. Met zo’n forfait kan een vrijwilliger een koffie drinken terwijl die wacht tijdens een medisch onderzoek”, vertelt minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block.
De groep vrijwilligers waarop een organisatie als de Minder Mobielen Centrale in Gent kan rekenen zijn voornamelijk gepensioneerden en kunnen heel wat tijd vrijmaken. Tot voor kort konden die vrijwilligers zich maar beperkt inzetten. “Voor de ritten ontvangen onze vrijwilligers een kostenvergoeding van 0.35 euro per kilometer. Dat is van bij het vertrek tot thuiskomst. Zo een rit kan een paar kilometer zijn en kan even goed oplopen tot 80 kilometer”, licht Dirk Billiet toe.
Maatschappelijk erg waardevol
Als het vrijwilligerswerk bestaat uit het vervoer van personen is er geen beperking van het aantal kilometers. “We willen vrijwilligers beter ondersteunen die personen vervoeren, zoals zieken of kinderen van een sportclub”, vertelt Maggie De Block (Open Vld). “Zij vervullen voor velen een belangrijke rol door hun engagement. Dat is maatschappelijk erg waardevol. We willen dat aanmoedigen en daarom heffen we de beperking van 2.000 kilometer op.”
De Kamer van volksvertegenwoordigers heeft hiervoor donderdag het licht op groen gezet. Met de vernieuwde vrijwilligerswet krijgen ongeveer 1,2 miljoen vrijwilligers in ons land een verduidelijkt en versterkt statuut. Het gaat om vrijwilligers die enkel hun kosten vergoed krijgen. Zet zetten zich in bij verenigingen met socioculturele, jeugd- en sportactiviteiten, in maatschappelijke dienstverlening en in de zorgsector.
Maggie De Block: “Onze vrijwilligers zijn de lijm in onze samenleving: ze brengen en houden mensen samen. Zij verdienen een duidelijk statuut.”
Bron : Kabinet van Minister van Sociale Zaken Maggie De Block