NL | FR | LU
Peoplesphere

Welk dier is de HR Manager?

Toen ik als kind voor het allereerst het woord HR Manager hoorde, dacht ik: wat is dat nu weer voor een dier? Waar houdt die zich eigenlijk mee bezig? Welk soort mensen zijn het? Nu weet ik ondertussen wel dat People Management één van de fundamenten van een bedrijf moet zijn…

Maar laten we eens, om dit magazine waarin de stof toch niet altijd even gemakkelijk was, afsluiten met een lichte noot. Ik wil dus eens mijn kinderlijke, initiële gedachte verder uitwerken : welk dier zou de HR Manager zijn? Tenslotte is dit eigenlijk een vraag die HR Managers zelf af en toe durven te vragen aan de kandidaten tijdens het sollicitatiegesprek… Laten we dus de rollen even omdraaien, en de HR Manager zelf eens analyseren.

Wat is een HR Manager?

Voor we deze vraag kunnen beantwoorden, moeten we eens de voornaamste kenmerken van een HR Manager opsommen (als ik mij hierin vergis, of er vergeet, laat mij gerust iets weten). Een HR Manager moet dus:
– de waarde van de werknemers kennen en begrijpen,
– kunnen communiceren, feedback geven, eerlijk zijn
– kunnen luisteren,
– kunnen bemiddelen, conflicten kunnen oplossen, creatief zijn
– beslissingen kunnen maken,
– vertrouwen hebben in mensen, hen de vrijheid geven
– een goed voorbeeld geven.
Natuurlijk heeft elke HR Manager zijn eigen karakteristieken, maar aan de basis hebben ze toch deze gemeenschappelijke waarden. Laten we dus eens samenvatten: een HR Manager is gewoonlijk: creatief, sociaal en ijverig. Hij of zij werkt graag in team, heeft vertrouwen in anderen en kan conflicten oplossen.

Een bever, paard of wolf?

Als we deze karakteristieken invoeren in een willekeurige “welk dier ben jij” test op google, wordt gesteld dat de HR Manager een bever is! Inderdaad, een bever is een creatief dier dat hard werkt om zijn dam te maken en dat trouw is aan zijn ‘medewerkers’.
Ook het paard is een mogelijkheid (tenslotte kan niet iedereen een bever zijn, er zouden geen bossen meer overblijven als alle HR Managers aan de bomen zouden beginnen knagen). Het paard is een krachtig, zelfstandig en actief dier dat ook goed in team kan werken, vol overredingskracht en bovendien erg ijverig.
Dan is er ook nog de wolf. Misschien zouden we kunnen zeggen dat de HR Manager een bèta-wolf is, de belangrijkste wolf na de alfa die de leider is (die dan misschien de CEO zou kunnen zijn). Een wolf is grootmoedig en zachtaardig, gevoelig en sympathiek, creatief en intuïtief. Wolven leven in roedels en zorgen voor elkaar.
Een bever, een paard of een wolf, welk dier zou u zijn? En denkt u dat uw People Management inderdaad af en toe een beetje lijkt op de manier van doen van één (of alle drie) van deze dieren?

Maïté Holvoet

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.