NL | FR | LU
Peoplesphere

Werknemers nemen graag aan bedrijfsevenementen deel maar hun gezinssituatie blijft top prioriteit.

Vandaag stellen we vast dat interne bedrijfsevenementen en een goede sfeer op kantoor essentiële keuzecriteria zijn voor werknemers. Werknemers nemen graag aan die evenementen deel, want bijna alle medewerkers (99%) zijn van mening dat een positieve relatie met collega’s essentieel is. Hun gezinssituatie en meer bepaald het feit dat ze kinderen hebben, heeft echter invloed op hun socialisatie op het werk.

Terwijl zes op de tien (59%) mensen onder de 35 jaar met hun collega’s socialiseren (bijvoorbeeld via afterworks of extra-professionele activiteiten), geldt dit slechts voor één op de drie (33%) werknemers boven de 35 jaar. Bij die evenementen onder collega’s denken we aan teambuilding, maar “managers hebben de neiging om zich te vergissen over het nut ervan want ze denken dat het hen in staat stelt een relatie op te bouwen, terwijl die alleen maar wordt geoptimaliseerd”, stelt Olivier Dufour, Executive Director van Page Personnel.

Bedrijven organiseren steeds meer evenementen met collega’s, met als doel werknemers te betrekken en een gevoel van samenhorigheid te ontwikkelen. Die evenementen omvatten de jaarlijkse familiedag waar kinderen naar het werk mogen meekomen, vieringen van prestaties of borrels die door medewerkers worden georganiseerd om een verjaardag of het vertrek van een collega te vieren. Er is geen gebrek aan ideeën om de samenhang van het team te versterken. Volgens het onderzoek van Page Personnel zeggen bijna alle respondenten (99%) dat een positieve relatie met hun collega’s essentieel is. Driekwart van de werknemers (76%) is ook van mening dat een uitstekende relatie met hun collega’s hun productiviteit ten goede komt. De helft van de werknemers (53%) beschouwt hun collega’s zelfs als vrienden met wie ze tijd buiten de werkplaats kunnen doorbrengen.

De familiale sfeer heeft een impact op het socialiseren op het werk

Volgens de enquête onderhoudt meer dan één op de twee mensen (56%) regelmatig contacten met hun collega’s buiten de kantooruren. Vier op de tien (40%) werknemers komen regelmatig vlak na het werk samen met hun collega’s om te ontspannen en te praten over zaken waarvoor ze op kantoor geen tijd hebben. De werkplek kan een geweldige plek zijn om vrienden te maken, want één op de tien (9%) brengt wel eens weekends door met één of meerdere collega’s. Uit het onderzoek blijkt echter dat de gezinssituatie een invloed heeft op de relatie met collega’s, met name het feit of men al dan niet kinderen heeft. Terwijl zes op de tien (59%) mensen onder de 35 jaar met hun collega’s socialiseren (bijvoorbeeld via afterworks of extra-professionele activiteiten), is dit slechts het geval voor één op de drie (33%) werknemers ouder dan 35 jaar.

“Tussen de 25 en 35 jaar draait je zwaartepunt veel om het werk, want dat is wat je dagen het meest vult”, legt Olivier Dufour uit. “Je staat meestal aan het begin van je carrière en je krijgt je eerste kind rond de leeftijd van 30-35 jaar. De komst van een kind leidt onvermijdelijk tot een verandering van prioriteiten en ook tot een grotere verantwoordelijkheid. Die verandering in prioriteiten leidt logischerwijs tot minder socialisatie op kantoor. Later, rond de leeftijd van 50 jaar, zien we die socialisatie weer toenemen, omdat de kinderen zijn opgegroeid en zelfstandiger zijn.”

Teambuilding is een karikatuur geworden…

Interne evenementen zoals borrels, afterworks en familiefeesten zijn populair bij werknemers en bevorderen de teamgeest. Maar van de verschillende evenementen die tot doel hebben het samenhorigheidsgevoel van de medewerkers te verbeteren, is teambuilding een van de eerste ideeën die bij ons opkomt. Het doel van teambuilding was aanvankelijk om medewerkers in een situatie te brengen waarin ze samen moeten denken en handelen in een andere omgeving dan die van de werkplaats. Vandaag de dag heeft men de neiging om deze praktijk tot het uiterste te drijven: managers geloven dat elke activiteit die werknemers ertoe aanzet om in een team samen te werken, een gevoel van samenhorigheid zou creëren.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.