NL | FR | LU
Peoplesphere

Voor werknemers zonder vaste werkplek stijgt de verplaatsingsvergoeding binnenkort met 20%.

Ongeveer 200.000 werknemers in ons land hebben geen vaste werkplek. Denk aan arbeiders die op verschillende werven in de bouwsector werken. De verplaatsingsvergoeding stijgt van 13,16 naar 15,79 eurocent per kilometer. Dat meldt Maggie De Block (Open Vld) als minister van Sociale Zaken.

De huidige vergoeding is van toepassing sinds 1 januari 2009. De maatregel is een aanpassing aan de gestegen levensduurte en komt er op voorstel van de sociale partners. De verplaatsingsvergoeding is vrijgesteld van sociale bijdragen. “Voor wie zich veel moet verplaatsen voor het werk, vormt dit een welkom extraatje”, vertelt minister Maggie De Block.

De verplaatsingsvergoeding wordt voornamelijk toegekend in volgende sectoren:
Bouw (PC 124) : 27.600 bedrijven – 150.000 arbeiders/werknemers
Elektriciens (PSC 149.01): 5.000 bedrijven – 27.000 arbeiders/werknemers
Metaalnijverheid (PC 111):6.000 bedrijven – 15.000 arbeiders/werknemers

Motiverend effect

Zo stelt een bedrijf uit Jabbeke enkele honderden mensen te werk. Ze plaatsen hoofdzakelijk openbare verlichtingspalen en zijn dus vaak onderweg. “De verplaatsingsvergoeding heeft een motiverend effect voor medewerkers die op werven actief zijn”, vertelt bedrijfsleider Arnaud Cornille. “Het is niet altijd eenvoudig om zich te moeten verplaatsen naar steeds wisselende werven.”

Bij het bedrijf werken vooral elektrotechniekers. Gemiddeld rijden zijn werknemer zo’n 2000 kilometer per maand. “Voor ons als werkgever is dit een belangrijke kostenstijgingn, maar we hopen dat onze medewerkers zich nog meer zullen inspannen om tijdig op de werven te zijn.” Arnaud Cornille onderstreept dat het moeilijk is met de toegenomen files. “Naast de loonkosten vormt dit echt een probleem.”

De verhoging van de verplaatsingsvergoeding is vandaag goedgekeurd op de ministerraad en treedt in werking op de eerste dag van de maand na de publicatie de beslissing is het Belgisch Staatsblad.

Bron: Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, en van Asiel en Migratie, Maggie De Block

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.