Volgens steunpunt WSE hebben migranten en personen met een migratieachtergrond het moeilijk op de Vlaamse arbeidsmarkt en worden zij vaker gediscrimineerd. Vanuit een streven naar een inclusieve arbeidsmarkt en een ruimere inzet van het beschikbare arbeidspotentieel, is het verbeteren van hun arbeidsmarktpositie van primordiaal belang.
Hoewel er sprake is van enige progressie wat betreft de werkzaamheidsgraad van migranten in Vlaanderen, is er nog veel werk aan de winkel. Een vergelijking met de EU-landen leert bovendien dat de problematiek bij ons veel sterker speelt. Vooral wat betreft de werkzaamheidskloof tussen personen geboren in eigen land en die van personen geboren buiten de EU-15, scoort Vlaanderen zwak. Dit betekent niet enkel dat migranten in Vlaanderen slechts moeizaam aan werk geraken, maar ook dat de Vlaamse samenleving nog veel arbeidspotentieel onbenut laat.
UNIZO benadrukt dat discriminatie een probleem is van de gehele maatschappij, niet enkel van werkgevers. Ook leveranciers, klanten of collega’s kunnen zich aan discriminatie schuldig maken. De ondernemersorganisatie staat wel volledig achter het idee om discriminatie aan te pakken en werkt hier zelf constructief aan mee. De consulenten van Jobkanaal, een initiatief van UNIZO, Voka en Verso, begeleiden en sensibiliseren bedrijven actief om kansengroepen aan te werven.