De plenaire Kamer heeft finaal het licht op groen gezet voor het wetsontwerp ‘werkbaar wendbaar werk’. CdH, Vlaams Belang, Vuye & Wouters onthielden zich, de rest van de oppositie stemde tegen. Eerder deze maand liep de stemming van de veelbesproken tekst nog vertraging op door bijkomende oppositievragen om advies van de Raad van State.
Tegen het wetsontwerp van minister van Werk Kris Peeters (CD&V) is fors geprotesteerd. Doel van de tekst is de werkgever meer flexibiliteit te bieden en tegelijk werknemers meer grip te geven op de balans tussen werk en privé. Veelbesproken punt is onder meer de annualisering van de arbeidsduur, die door de tegenstanders wordt weggezet als de afschaffing van de 38-urenweek.
Voorts voorziet de tekst het schenken van verlofdagen aan collega’s met een ziek kind die alle verlofstelsels hebben uitgeput. Ze creëert ook een wettelijk kader voor occasioneel telewerk bij onverwachte gebeurtenissen en biedt kleine bedrijven de mogelijkheid om samen een werknemer aan te werven. En deeltijdse arbeid wordt vereenvoudigd en de maximumtermijnen voor palliatief verlof en tijdskrediet met zorgmotief worden verlengd.
De plenaire stemming van de ‘wet-Peeters’ werd eerder deze maand nog uitgesteld na bijkomende vragen om advies over amendementen van de oppositie. Dat advies was intussen binnen, maar kon de meerderheid niet overtuigen om de amendementen alsnog mee te nemen.
Bron: De Morgen