NL | FR | LU
Peoplesphere

19 september, Telewerkdag: ergonomische maatregelen zijn even noodzakelijk als de internetverbinding.

Telewerk kan occasioneel, omdat het weer of een staking een stokje steekt voor uw ambitie om op het werk te geraken, of het kan op regelmatige basis als de krijtlijnen vastgelegd zijn in een schriftelijke overeenkomst. In dat geval moet ook de werkplek thuis aan een minimum aan ergonomische eisen voldoen. Thuiswerk is immers de meest voorkomende vorm van telewerk.

Zodra werknemers met vaste regelmaat telewerken, valt hun werkplek eveneens onder codex VIII-2 Beeldschermen. De werkplek moet dan voldoen aan een aantal ergonomische voorwaarden om veilig en gezond te kunnen werken en fysieke klachten te voorkomen. De inrichting van de werkplek is dan een gedeelde verantwoordelijkheid van de werkgever en de werknemer.

Het wordt als evident beschouwd dat de werkgever verantwoordelijk is om zijn telewerkende werknemer een computer en de toegang tot het internet ter beschikking te stellen. Vanuit ergonomisch standpunt kunnen echter best ook volgende materialen voorzien worden:

  • Afzonderlijk scherm (>19”) of verstelbare laptophouder
  • Apart toetsenbord
  • Aparte muis
  • Verstelbare bureaustoel: zithoogte, zitdiepte, steun lage rug en dynamisch

Als de werknemer regelmatige verplaatsingen maakt en een laptop nodig heeft, dan bevelen we ook een laptoprugzak of trolley aan. Als werkgever moet u telewerkers informeren over maatregelen rond veiligheid en gezondheid. Op vlak van ergonomie kan u alvast volgende tips meegeven.

Tips voor de telewerker.

Zorg voor een rustige werkruimte waar je geconcentreerd je taken kan uitvoeren, zonder gestoord te worden. Kies de ruimte zodanig dat je voldoende verlichting en dieptezicht hebt. Het is minder vermoeiend voor de ogen wanneer je minstens 2 meter ver kan kijken. Het daglicht komt bovendien best zijdelings binnen om geen storende lichtinval in de ogen of op je scherm te veroorzaken.

Omdat langdurig stilzitten ongezond is, is het ook noodzakelijk om het aantal uren dat je zittend doorbrengt te beperken. Is het nu op kantoor of bij telewerk, variatie in werkhouding is belangrijk. Werk eens een tijdje staand aan het keukenaanrecht bijvoorbeeld en voer een telefoongesprek terwijl je rondwandelt.

Variatie is ook belangrijk om productief te blijven. Maak een planning op van wat je tijdens je werkdag thuis wil uitvoeren.

De VERV (Vlaamse Ergonomie Vereniging) publiceert eerstdaags praktijkrichtlijnen voor telewerkers. Deze richtlijnen komen overeen met de bovenvermelde richtlijnen.

Bron : IDEWE – Expert Veerle Hermans, verantwoordelijke Discipline Ergonomie

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.