NL | FR | LU
Peoplesphere

22% van de Belgen maakt zich veel zorgen over zijn financiële situatie.

Sinds maart 2020 brengen levensverzekeraar NN en onafhankelijk onderzoeksbureau Indiville de Financiële Gemoedsrust van de Belg in kaart. De laatste meting toont dat de Belgen zich nog nooit zo veel zorgen hebben gemaakt over hun financiële situatie als nu sinds de start van de meting. 22% maakt zich veel zorgen over zijn huidige financiële situatie, terwijl dit in vorige metingen maximaal 17% was. De stijging van deze ongerustheid is recent vooral merkbaar onder gepensioneerden. Hun financiële zorgen zijn in korte tijd verdubbeld (9% in maart 2021 vs. 21% in oktober 2021). Voor meer dan een vierde van de gepensioneerden blijkt het wettelijk pensioen dan ook niet te volstaan om hun basisuitgaven te dekken.

Uit de laatste meting van de Financiële Gemoedsrustbarometer van NN, die plaatsvond in oktober 2021, blijkt dat 22% van de Belgen zich veel zorgen maakt over hun financiële situatie. Dit is een stijging van gemiddeld 5% ten opzichte van vorige meetmomenten. Sinds maart 2020 schommelde het percentage meestal rond de 16 à 17%.

De stijging van deze ongerustheid is vooral merkbaar onder gepensioneerden en bij vrouwen. Bij gepensioneerden verdubbelde het aantal mensen dat zich zorgen maakt over zijn financiële situatie van 9% in maart 2021 naar 21% in oktober 2021. Bij vrouwen gaat het om een stijging van 8%, van 16% in maart 2021 naar 24% in oktober 2021.

“De stijgende ongerustheid kan verschillende oorzaken hebben. Enerzijds nemen onze vaste kosten toe door de stijgende energieprijzen, anderzijds blijft corona roet in het eten gooien voor bepaalde sectoren waardoor een rendabele heropstart nog niet mogelijk was. Uit eerdere Barometers bleek al dat vrouwen een pak minder sparen dan mannen. Vooral tussen 35 en 49 jaar is die achterstand het grootst. Vrouwen doen minder vaak aan pensioensparen dan mannen, genieten minder van een aanvullend pensioen van de werkgever en beschikken minder opvallend over aandelen, fondsen, obligaties of andere financiële producten1. Dat heeft een impact op je financiële gemoedsrust. Gepensioneerden lijken zich dan weer meer zorgen te maken rond de onzekerheid met betrekking tot hun pensioen. Mogelijks is dit te wijten aan de discussie rond de pensioenhervorming en het uitblijven van een duidelijk langetermijnbeleid hierrond,” verklaart Bart Chiau, Senior Expert bij NN en professor aan de UGent, de stijgingen.

Wettelijk pensioen voor meer dan 1/4e niet voldoende om basisuitgaven te coveren2

In de laatste meting, uitgevoerd in oktober 2021, geeft 28% van de gepensioneerde Belgen aan dat hun wettelijk pensioen hen niet toelaat om hun basisuitgaven te dekken. Uiteraard zijn er nog andere manieren om het pensioen te bekostigen, maar toch is dat niet voor iedereen vanzelfsprekend. Uit eerdere meetmomenten bleek dat een vierde van de 65+’ers niet meer dan drie maanden spaarreserve heeft.

Daarnaast toont de laatste meting dat 38% van de 65+’ers vreest dat de overheid de pensioenen niet zal kunnen blijven uitbetalen.

“Deze cijfers verklaren voor een deel de financiële zorgen die we zien bij 65+’ers en gepensioneerden. Ze tonen ook aan hoe belangrijk het is om in te zetten op de verschillende pijlers in de financiële voorbereiding naar je pensioen. Enkel en alleen vertrouwen op het wettelijke pensioen kan tegenvallen. Je kan natuurlijk altijd blijven bijverdienen na pensionering, maar dit kan je fysiek niet altijd tot je 80e volhouden. Laat dit een oproep zijn naar jonge generaties; start tijdig met het aanleggen van je pensioenspaarpot, zo geniet je ook op latere leeftijd van een financieel zorgeloos leven,” zegt Bart Chiau, Senior Expert bij NN en professor aan de UGent.

Uit het onderzoek blijkt verder dat 10% van de gepensioneerden hun levensstandaard van voor pensionering helemaal niet meer kan aanhouden. 31% is slechter af dan voor pensionering maar kan zich nog redden. 14% is beter af, 45% leeft financieel gezien zoals voor pensionering.

NN publiceerde eerder al extra inzichten over hoe de Belg naar de pensioenhervorming kijkt. Zo steunt amper 9% van de bevolking het voorstel van Minister van Pensioenen Lalieux om 10 effectief gewerkte jaren te laten gelden om in aanmerking te kunnen komen voor de berekening van het minimumpensioen. 15% is van mening om het aantal effectief gewerkte jaren op 20 vast te leggen. Bijna de helft van de bevolking (48%) wil verdergaan dan de voorwaarden die op de regeringstafel liggen. 28% zou voor 30 effectief gewerkte jaren gaan, 20% zelfs voor 40. Klik hier voor het volledige persbericht.

 

Bron: het onderzoek van levensverzekeraar NN, uitgevoerd door het onafhankelijke onderzoeksbureau Indiville, werd online afgenomen bij 1008 Belgen tussen 20 en 30 oktober 2021. De onderzoekspopulatie bij elk meetmoment bestaat uit 18 tot 79-jarigen en is representatief voor België. De maximale foutenmarge bedraagt 3% per meting.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.