NL | FR | LU
Peoplesphere

4 op de 10 werknemers tijdelijk werkloos in maart.

Na een analyse van de eerste 28.162 loonberekeningen deze maand ziet hr-dienstengroep Liantis dat 4 op de 10 medewerkers in ons land minstens één dag in maart tijdelijk werkloos zijn geweest. Vooral de provincie Limburg blijkt koploper: daar was 49% van alle medewerkers de afgelopen maand tijdelijk werkloos. In Antwerpen was dat in vergelijking ‘slechts’ 34% van alle medewerkers.
Loonberekeningen maart.

Momenteel loopt de periode voor de loonberekeningen volop. Heel wat werkgevers geven hun gegevens dan ook door aan hun sociaal secretariaat. Ook Liantis verwerkte ondertussen al de loonberekeningen van 28.162 medewerkers en kreeg zo een goed eerste zicht op de situatie rond tijdelijke werkloosheid.
“In het algemeen zien we dat 42% van alle werknemers minstens één dag tijdelijk werkloos is geweest in de maand maart”, licht Matthias Debruyckere toe van het kenniscentrum bij Liantis. “Daartegenover zien we dat 68% van alle werkgevers tijdelijke werkloosheid invoerde in zijn of haar onderneming.”

“Dat komt omdat in bepaalde bedrijven slechts een deel van het personeel tijdelijk werkloos is, terwijl andere medewerkers – mits het naleven van de maatregelen – wel aan het werk kunnen blijven”, licht Matthias Debruyckere toe.

Er tekenen zich ondertussen wel verschillen op tussen de verschillende provincies. Zo zien we dat Limburg de kroon spant met 49% van alle medewerkers die tijdelijk werkloos is. In Antwerpen is dat het laagst met 34%.

Ook op vlak van het aantal werkgevers dat in zijn of haar onderneming tijdelijke werkloosheid ingevoerd heeft in de maand maart, zien we verschillen. Zo voerde bijna 80% van alle Vlaams-Brabantse ondernemers tijdelijke werkloosheid in voor één of meerdere werknemers, terwijl dat in Brussel slechts 60% was.

In de sectoren zien we ook al enkele opvallende zaken. Zo is 79% van de medewerkers in de kapperssector minstens één dag tijdelijk werkloos geweest in de maand maart. In de bouwsector is dat zelfs 82%, terwijl het in de dienstenchequesector om 76% ging. Bij de zelfstandige kleinhandel ging het dan weer om 44%.

Nog opvallend: in de sector van de ziekenhuizen was bijna 30% van de medewerkers tijdelijk werkloos. Bij de vrije beroepen ging het om 25% van de medewerkers.

“Versoepeling goede zaak”

“Deze cijfers zijn het rechtstreeks gevolg van de regeringsbeslissing om iedere dag tijdelijke werkloosheid te laten kwalificeren als overmacht”, aldus Matthias Debruyckere. “Ook het feit dat de procedure om overmacht in te roepen aanzienlijk lichter geworden is, neemt een van de belangrijkste bezorgdheden van zowel werkgevers als werknemers weg. Kortom: er is een financieel vangnet voor een werknemer die door het coronavirus tijdelijk niet kan werken.”

Bron: Liantis

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.