Meer dan een kwart van de min-35-jarige werknemers is van plan om nog dit jaar van job te veranderen. Een tiende is al actief op zoek. Naast loonvoorwaarden, is vooral (een gebrek aan) de work-lifebalance hiervoor de belangrijkste reden. Dat blijkt uit een bevraging bij 1.000 Belgische werknemers door hr-dienstengroep Liantis. Bij de jongeren waar de huidige balans met het privéleven ondermaats scoort, wil zelfs 40% van job veranderen.
Een goede balans tussen werk en privé staat helemaal bovenaan de lijst van wat werknemers belangrijk vinden in een job. Belangrijker nog dan loon, jobinhoud of werksfeer. Over het algemeen zijn medewerkers best tevreden over deze balans: gemiddeld scoren we onze job hierop 7,2/10. Dat blijkt uit een bevraging van Liantis, in samenwerking met het onderzoeksbureau iVOX, bij 1.000 medewerkers.
“Werkgevers en leidinggevenden weten dat dit voor heel wat werknemers zeer belangrijk is. Als ze talenten willen behouden en ook nieuwe mensen willen aantrekken – in een moeilijke arbeidsmarkt – moeten ze hierop inzetten. Bovendien krijgt dit de laatste jaren véél aandacht en is er zelfs wetgeving rond deconnectie die bepaalde zaken duidelijk vastlegt. Het feit dat steeds meer werkgevers een goede work-lifebalance van hun medewerkers voorop plaatsen, wordt dus ook geapprecieerd door hun medewerkers, zo blijkt uit deze bevraging”, aldus Evy Sadicaris, experte psychosociaal welzijn bij Liantis.
Veranderen van werk
Maar als er onvoldoende aandacht is voor een goeie balans, blijkt dit een reden om de job vaarwel te zeggen. Van wie de huidige work-lifebalance onder de 6/10 scoort, geeft liefst een derde aan binnen het jaar van werk te willen veranderen. Andere redenen om van werkgever te veranderen zijn loonvoorwaarden (56%), meer vakantiedagen (30%), minder stress (26%) en een betere jobinhoud (23%). Opmerkelijk: 22% overweegt een nieuwe job als er daar een mogelijkheid is tot een vierdaagse werkweek.
Tiende jongere werknemers actief op jobjacht
Jongere werknemers zijn zelfs nog meer geneigd om hun huidige werkgever te verlaten: 27% van hen plant dit nog binnen het jaar (vs 18% van de algemene werknemerspopulatie). Een tiende is zelfs al actief op zoek (vs 6,3% van de algemene werknemerspopulatie).
Zij worden nog meer aangetrokken door een hoger loon (69%) en meer vakantie (33%) en ook door de mogelijkheid tot promotie (24%). Maar ook de balans tussen werk en privé is voor hen nòg belangrijker. Van de -35-jarigen die deze balans minder dan 6/10 scoorde, wil 41% nog binnen het jaar van job veranderen.
“We zien op het vlak van work-lifebalance wel degelijk verschillen tussen generaties. Gen Z en de millenials vinden dit beduidend belangrijker én houden hier steeds vaker rekening mee bij de keuze van hun werkgever. Ze willen genoeg tijd hebben voor hobby’s of andere zaken buiten het werk. Die zoektocht naar voldoende ‘me-time’ is een maatschappelijk gegeven. Mensen moeten vaak heel wat balletjes in de lucht houden, en willen dus ook dat stukje tijd voor zichzelf bewaken”, aldus Evy Sadicaris.
Tips voor werknemers en werkgevers
Liantis geeft graag nog enkele tips voor werkgevers en werknemers om zo goed mogelijk tegemoet te komen aan een betere work-lifebalance. “Voor werkgevers én werknemers is het belangrijk om de verwachtingen bespreekbaar te maken. Wat verwacht een werkgever precies? En waar is de werknemer naar op zoek? Het is ook aangeraden om dat meteen bij de sollicitatie te doen en niet enkel over zaken als loon te praten. Een tip voor werknemers: wees flexibel in je denken. Bewaak zeker je eigen grenzen maar probeer anderzijds ook wel open te staan voor sommige vragen van je werkgever. En weet dat er altijd piekperiodes zullen zijn. Dat is oké, zolang er daarna ook recuperatietijd is. Een work-lifebalans is niet altijd constant. Het is cliché, maar het blijft een verhaal van geven en nemen”, besluit Evy Sadicaris.