NL | FR | LU
Peoplesphere

67% van de actieve Belgen staat open voor een loopbaanverandering.

Voor velen is de financiële impact van een tijdelijke onderbreking in de loopbaan of de kost van een extra opleiding een drempel. 44% geeft aan dat ze graag enkele jaren zouden gaan studeren of een opleiding zouden willen volgen om hun loopbaan een andere richting te geven, op voorwaarde dat het financieel mogelijk zou zijn. Met het oog op de almaar langer wordende loopbaan en een snel evoluerende arbeidsmarkt stijgt het belang aan tijdige bij- en omscholing. Financiële oplossingen moeten duidelijker gecommuniceerd worden.

Door de snelle digitalisering evolueren onze jobs razendsnel en moeten we tijdig bijbenen. Maar dit moet haalbaar blijven. Want nu we almaar langer moeten werken, riskeren we de lange rit niet vol te houden aan dit tempo. Daarom zijn pauzes en omscholingen essentieel voor de duurzame loopbaan van de toekomst, maar ook voor die van vandaag. Maar hoe denkt de Belg hier vandaag over?

Belgen willen graag bijleren, maar niet iedereen doet het

Uit de bevraging van levensverzekeraar NN bij meer dan 1500 Belgen blijkt dat 67% van de actieve Belgen3 wel openstaat voor een loopbaanverandering. Toch investeerde meer dan de helft (52%) van hen de afgelopen drie jaar niet in het verder ontwikkelen van zijn professionele kennis en vaardigheden4. Hoe ouder we worden, hoe minder we investeren. Daarbij geeft 20% zelfs aan niets bij te leren op zijn job5. De goesting om te evolueren is er dus wel, maar lang niet iedereen neemt het heft in handen.

“Zowel de medewerker als de werkgever moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Als individu is een leergierige ingesteldheid essentieel om mee te kunnen in de snel evoluerende jobs en arbeidsmarkt van vandaag. Dit is onafhankelijk van leeftijd en bepaalt mee je inzetbaarheid. Anderzijds is het ook de taak van de werkgever om ervoor te zorgen dat zijn medewerkers bijleren over de laatste technologieën, methodes en technieken. Bij NN is één van de twee core competenties die we van elke medewerker verwachten “persoonlijke ontwikkeling”. We hebben er bewust voor kozen om het deel uit te laten maken van onze goal setting omdat het anders te vaak verwaarloosd wordt. Wij willen dat onze mensen werk maken van hun ontwikkeling, en springen daar graag financieel voor bij. Werkgevers die niet investeren in de ontwikkeling van hun medewerkers kunnen medewerkers verliezen, of riskeren dat hun business na verloop van tijd niet langer relevant is”, legt Els Brusselmans, Chief HR Officer bij NN uit.

Financiële impact van levenslang leren remt af

Uit de bevraging van levensverzekeraar NN blijkt dat de financiële impact van een tijdelijke onderbreking in de loopbaan, of de kost van een extra opleiding, voor velen een rem is.  44% geeft aan dat ze graag enkele jaren zouden gaan studeren of een opleiding zouden willen volgen om hun loopbaan een andere richting te geven, op voorwaarde dat het financieel mogelijk zou zijn.

De goesting om enkele jaren extra te studeren of een opleiding te volgen neemt wel af met de leeftijd. Er is geen verschil tussen mannen en vrouwen. Kortopgeleiden hebben het minste zin om iets extra bij te studeren of een opleiding te volgen.

“Je bent nooit te oud om te studeren of om bij te leren. Met de leeftijd die toeneemt stijgt ook je zelfkennis, daardoor weet je beter wat je kwaliteiten zijn en waar je goed in bent. Die maturiteit kan je gebruiken als je kompas om je nieuwe richting te kiezen”, klinkt het bij Els Brusselmans, Chief HR Officer bij NN.
Wat zijn de financiële opties om je loopbaan te onderbreken om jezelf bij te scholen?

Vanuit de Vlaamse Overheid worden al heel wat opleidingsincentives gegeven. Zo kan je opleidingsverlof nemen of opleidingskrediet vragen. Met opleidingscheques kan je (een deel van) de kosten van een opleiding betalen. Er zijn dus heel wat opties, maar deze zijn niet altijd bekend of toegankelijk genoeg voor een grote groep mensen. `

 

Bron : Langer Leven onderzoek – Via een grootschalig burgeronderzoek bestudeert levensverzekeraar NN in welke mate de Belgen en de maatschappij waarin we vandaag leven klaar zijn voor een langer leven. Het onderzoek gaat uit van een gezonde en langere levensverwachting. De studie, opgezet door het onafhankelijke onderzoeksbureau Indiville in opdracht van NN, werd online afgenomen bij  1564  Belgen  tussen  22 april  en  20 mei  2020. De onderzoekspopulatie bestaat uit 18 tot 79-jarigen en is representatief voor België. De maximale foutenmarge bedraagt  2,5%.   In het onderzoek werden vragen gesteld over hoe de Belg vandaag naar onze maatschappij kijkt, maar ook hoe hij of zij naar onze maatschappij zou kijken, moest hij of zij tussen 100 en 200 jaar oud worden.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.