NL | FR | LU
Peoplesphere

Een op de drie laatstejaarsstudenten kiest voor spontaan solliciteren in de zoektocht naar die eerste job.

Onderzoek bij 500 laatstejaarsstudenten geeft aan dat 31% van hen rekent op een spontante sollicitatie in de jacht op hun droomjob. Rekruteringsspecialist Robert Half is positief over deze strategie: “In plaats van te wachten op die ene ideale vacature, nemen studenten zelf het heft in handen. Het geeft blijk van initiatief en kan – zeker in de huidige krappe arbeidsmarkt – voor een voet tussen de deur zorgen.”

Met hun opleiding en zonder veel concrete werkervaring op zak, komen pas afgestudeerden op de arbeidsmarkt. Hoe zorgen ze ervoor dat die eerste job meteen een voltreffer wordt? Gaan ze geduldig wachten tot die kans zich voordoet? Onderzoek van hogeschool Ephec leert dat een op de drie jongeren het heft in eigen handen neemt en spontaan gaat solliciteren bij bedrijven die matchen met hun dromen en ambities, maar waar niet meteen een vacature is.

“Met een spontane sollicitatie toon je zin voor initiatief en probeer je je eigen kansen af te dwingen”, zegt Jeroen Diels. “Misschien overtuig je het bedrijf en krijg je een uitnodiging om op gesprek te komen. En zelfs als de spontane sollicitatie niet meteen tot succes leidt, sta je wel op de radar bij het bedrijf.”

Huiswerk

Het is wel belangrijk om vooraf je huiswerk te doen. Wie een ‘standaard’ cv en een generieke motivatiebrief stuurt, valt direct door de mand.

“Doe grondig je research en geef duidelijk aan waarom je voor dit bedrijf wil werken. Tot slot: gebruik je netwerk, want netwerken spelen vaak een grote rol in spontane sollicitaties. Iedereen heeft een netwerk, ook studenten: docenten, werkgevers van studentenjobs, kennissen van ouders of vrienden – dus zeker niet alleen je dichte eigen netwerk, maar ook connecties van tweede of derde graad. Zij kunnen je in contact brengen met ‘de juiste personen’, of je kan hen als referentie vermelden. Referenties op je CV zijn altijd een meerwaarde net zoals aanbevelingen op LinkedIn.”

 

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.