NL | FR | LU
Peoplesphere

Een middagpauze is een boost voor productiviteit en collegialiteit. Toch slaat helft van de Vlamingen wel eens een lunch over.

De middagbreak is voor veel Vlamingen hét moment om de banden met collega’s aan te halen (54%), hun productiviteit een boost te geven (50%) en om energie bij te tanken (49%). Toch slaat zo’n één op de twee Vlamingen (46%) soms een middagpauze over. Bijna zes op de tien (58%) eten wel eens hun lunch aan hun bureau terwijl ze doorwerken. Dat blijkt uit een onderzoek van Protime bij 1.000 Vlaamse bedienden. 

“Te vaak je lunchpauze skippen, is best problematisch,” zegt Gille Sebrechts, CEO van Protime. “Een lunchpauze zorgt ervoor dat je na de middag productiever en alerter bent. Bovendien versterkt samen lunchen de relatie met je collega’s, wat voor meer connectie op de werkvloer zorgt. Hoe jonger de werknemers, hoe meer belang ze hechten aan die connectie.”

37 minuten, zo lang duurt de gemiddelde lunchpauze van werknemers op kantoor. Wanneer we thuiswerken, nemen we nog een minuut extra. Ruim een kwart van de werknemers (27%) vindt deze pauze te kort. Voor 13% mag de middagpauze dan weer best wat korter zijn.

De kracht van een lunchpauze

Het lukt velen niet altijd om ’s middags te pauzeren. Bijna de helft van de Vlamingen (46%) slaat wel eens een lunchpauze over en nog meer Vlamingen (58%) eten soms aan hun bureau terwijl ze doorwerken. Opvallend; bijna twee op de drie millennials (64%) – geboren tussen 1981 en 1996 – doen dit, tegenover 56% van de Gen X’ers – geboren tussen 1965 en 1980 – en ‘slechts’ 45% van de Gen Z’ers – geboren na 1997. Toch is het belangrijk om wel te (lunch)pauzeren, want dit biedt veel voordelen. Met stip op nummer één: het versterken van de band met je collega’s (54%), gevolgd door het verbeteren van je humeur (52%) en het boosten van je productiviteit (50%).

Top 5: de voordelen van (lunch)pauzeren:

  • Goed om de banden met de collega’s aan te halen (54%)
  • Goed voor je humeur (52%)
  • Je bent nadien productiever (50%)
  • Je hebt nadien meer energie (49%)
  • Je bent nadien creatiever (19%)

“We hebben er baat bij dat we onze lunchpauzes ten volle benutten. Leidinggevenden kunnen daarin zeker hun verantwoordelijkheid nemen. Net zoals een hartslagmeter ons laat weten wanneer we te intensief sporten, kunnen online tijdregistratietools een alarmbel doen afgaan bij leidinggevenden, wanneer werknemers systematisch lunchpauzes overslaan of de lunchtijd niet volledig benutten,” zegt Gille Sebrechts. “Leidinggevenden kunnen dan in gesprek gaan met de werknemer om de oorzaken te achterhalen en samen naar oplossingen te zoeken. Belangrijk is dat ze zelf ook het goede voorbeeld geven door hun lunchpauzes te respecteren en te benutten. Dit geeft een duidelijk signaal aan het team dat het belangrijk is om pauzes te nemen.”

Geen werkpraat tijdens de pauze!

Nu we meer flexibel werken dan pakweg vijf jaar geleden, vindt ruim de helft van de Vlamingen (56%) de lunchpauze belangrijker dan vroeger. Voor velen is dit hét moment om te connecteren met collega’s. Hoe jonger, hoe vaker we dit vinden. Zo hecht bijna twee op drie Gen Z’ers (63%) vandaag meer belang aan de lunchpauze, in vergelijking met 61% van de millennials en nog niet eens de helft van de Gen X’ers (49%). ​

Maar er is een voorwaarde: geen werkpraat tijdens de pauze! Wie kent het niet: je wil genieten van een ontspannende middagpauze en even ontkoppelen van het werk, maar dan begint die ene collega toch over een lopend project of die meeting van straks. Een derde van de Vlamingen ergert zich hieraan. Vooral omdat ze dan opnieuw aan het werk denken en niet kunnen relaxen (86%) en omdat er zo minder quality time is met hun collega’s (28%).

Ook Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde aan de KU Leuven, onderschrijft het belang van deconnectie tijdens de lunchpauze: “Probeer waar mogelijk te lunchen met collega’s waarmee het makkelijk is om niet over het werk te praten. Eet ook zeker niet aan je bureau, maar zoek een andere omgeving op. Door je te verplaatsen, bijvoorbeeld naar een nabijgelegen park of een lunchzaak, kan je ​ niet alleen mentaal, maar ook fysiek deconnecteren.”

Van huishoudelijke taken tot powernaps

Tijdens onze middagpauze doen we meer dan enkel eten. Bijna de helft van de thuiswerkers (46%) benut deze tijd ook voor huishoudelijke taken, zoals een was insteken. Een derde van de werknemers ‘zet zich in beweging’: ze gaan wandelen (23%) of sporten (11%). 14% gebruikt deze pauze ook om door te werken. Tenslotte doet 8% thuis wel eens een powernap.

Wat doe je nog tijdens jouw lunchpauze thuis, naast eten?

  • Huishoudelijke taken (46%)
  • Wandelen (23%)
  • Werken (14%)
  • Sporten (11%)
  • (Online) winkelen (10%)
  • Slapen (8%)

En op kantoor? Dan gebruiken we deze pauze ook soms om door te werken (16,3%). Bijna evenveel respondenten gaan wandelen, met of zonder collega’s (16,1%). Sporten over de middag bekoort slechts 2% van de Vlamingen en amper 1% houdt wel eens een siësta tijdens de lunchtijd.

Wat doe je nog tijdens jouw lunchpauze op kantoor, naast eten?

  • Werken (16,3%)
  • Wandelen (16,1%)
  • (online) winkelen (8%)
  • Sporten (2%)
  • Slapen (1%)

 

Bron & Methodologie: het online onderzoek werd uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Protime tussen 4 maart en 18 maart 2024 bij 1.000 Vlaamse bedienden. Het onderzoek is representatief op geslacht, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bij 1.000 Vlamingen bedraagt 3,02%.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.