NL | FR | LU
Peoplesphere

Gen-Z’ers willen langere tijd met sabbatical gaan om te reizen en dingen van de wereld te zien.

Liefst negentien procent van alle Gen-Z’ers wil in de aankomende vijf jaar voor een langere periode met sabbatical of onbetaald verlof gaan. Dit blijkt uit onderzoek van bunq onder 1.063 Nederlandse Millennials (28-42 jaar oud) en Gen-Z’ers (18 tot 27 jaar oud), uitgevoerd door PanelWizard. Terwijl de laatste vakantieperiode pas net voorbij is, kijkt 82 procent van alle ondervraagden alweer uit naar hun volgende vakantie.

Ondanks dat een aanzienlijk gedeelte van alle ondervraagden in de nabije toekomst graag een sabbatical neemt, heeft twee derde van hen op dit moment onvoldoende financiële middelen om er voor een langere periode tussenuit te gaan. “Of je nu spaart voor een wereldreis of een workation, iedere droom begint met een plan”, zegt Bianca Zwart, Chief of Staff bij bunq.

Financiële doelen

Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst 54 procent van alle respondenten zichzelf duidelijke financiële doelen heeft gesteld. De vrijheid om te reizen en dingen van de wereld te zien, speelt hierbij een belangrijke rol. Voor één op de drie respondenten is regelmatig op vakantie gaan zelfs een aantrekkelijkere arbeidsvoorwaarde dan het hebben van leuke collega’s. Opvallend genoeg geldt dit laatste vaker voor Millennials (37 procent) dan voor Gen-Z’ers (31 procent). Zwart: “Waar sommigen strak budgetteren als beperkend ervaren, zien veel jongeren dit juist als een mogelijkheid om de dingen te doen die zij belangrijk vinden.”

Verborgen kosten

Een belangrijk onderdeel van een strakke financiële planning is het onder controle houden van de uitgavenkant. Maar liefst 54 procent van alle respondenten zegt om die reden eerder op hun dagelijkse boodschappen te besparen dan op het budget voor hun volgende (lange) reis. Maar ook tijdens een vakantie zijn er genoeg verborgen kosten die vermeden kunnen worden. Uit eerder onderzoek van bunq bleek bijvoorbeeld dat reizigers veel geld kunnen besparen op hun transfer van-en-naar een Europese luchthaven. Zwart: “Met een goede planning en kennis van lokale gebruiken kun je verborgen en onverwachte kosten vermijden. Bekijk bijvoorbeeld welke betaalmethode je het beste kunt gebruiken, zoals contant of creditcard. En met welke valuta je het voordeligst kunt betalen.”

 

Bron: bunq

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.