NL | FR | LU
Peoplesphere

Terug Naar Werk-barometer: een vinger aan de pols van het re-integratiebeleid van mensen in arbeidsongeschiktheid

Het RIZIV heeft de Terug Naar Werk-barometer gelanceerd. Die barometer is een vinger aan de pols van het Terug Naar Werk-beleid dat streeft naar een geïntegreerde en gecoördineerde aanpak tussen alle betrokken actoren, zoals het RIZIV, verzekeringsinstellingen (adviserend artsen, multidisciplinaire team, Terug Naar Werk-coördinatoren), sociale partners, artsen, werkgevers en werknemers, en de regionale arbeidsbemiddelingsdiensten. Met 1 doel: mensen in arbeidsongeschiktheid met voldoende restcapaciteit terug op een duurzame manier aan het werk helpen.

De Terug Naar Werk-barometer (TNW Barometer) verzamelt een reeks kerncijfers die essentieel zijn voor het monitoren van de evolutie van arbeidsongeschiktheid en het terug-naar-werkbeleid.

Clara Arbesu, Directeur-generaal Dienst voor uitkeringen van het RIZIV: “Het is inderdaad belangrijk om de oorzaken te begrijpen van de evolutie van arbeidsongeschiktheid. Zo kunnen we gepaste steun bieden aan mensen erkend in arbeidsongeschiktheid, preventief werken en mensen terug aan het werk helpen naar een aangepaste en kwaliteitsvolle professionele activiteit. De TNW-barometer is een essentieel middel om de evolutie en ontwikkeling van deze doelen op te volgen.”

Minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke: “Mensen die langdurig ziek zijn, moeten alle kansen krijgen om terug aan het werk te gaan. De afgelopen jaren hebben we daarom hard gesleuteld aan het Terug Naar Werk beleid. Bijsturen en inspelen op de nieuwe trends en ontwikkelingen zullen echter steeds nodig blijven. Daarvoor heb je een instrument nodig dat toont welke impact de maatregelen hebben en in welke richting toekomstig beleid moet gaan. Dat is wat de TNW-barometer mogelijk maakt.“

De barometer is een waardevol instrument om inzicht te krijgen in de dynamiek van arbeidsongeschiktheid en de Terug Naar werk-trajecten, en om de kennis met betrekking tot de evolutie van arbeidsongeschiktheid en re-integratie-inspanningen te verbreden. Het helpt om trends te identificeren en te anticiperen op toekomstige behoeften binnen het domein van arbeidsongeschiktheid en re-integratie.

Wat is er af te lezen van de TNW-barometer?

Het doel van het TNW-beleid is om mensen te helpen terug aan het werk te gaan via een geïndividualiseerd en kwalitatief traject. Om het resultaat van dit TNW-beleid om te zetten in meetbare indicatoren werd het instrument “Terug Naar Werk-barometer” ontwikkelt, de TNW barometer werd opgedeeld in acht grote thema’s:

  • Stand van zaken van de instroom en uitstroom in arbeidsongeschiktheid
  • Aanwerving van Terug Naar Werk-coördinatoren bij de ziekenfondsen
  • Verstuurde en ontvangen vragenlijsten voor mensen in arbeidsongeschiktheid om de restcapaciteit in te schatten
  • Categorisering op basis van restcapaciteit
  • Doorverwijzingen en aanmeldingen voor TNW-opvolging
  • Engagementsverklaringen en Terug Naar Werk-plannen
  • Toegelaten werkhervattingen
  • Gestarte “Klassieke” beroepsherscholingen

Hoe deze barometer gebruiken?

Momenteel bevat de barometer cijfers voor het stelsel van de loontrekkenden en werkzoekenden. Wat betreft de zelfstandigen volgt er in een latere fase een gelijkaardige monitoringstool. De indicatoren geven de evolutie weer op maandbasis, tenzij anders aangegeven. De verzameling van de cijfers in het kader van deze monitoringstool is gestart vanaf januari 2022 en gaat tot en met juni 2024, waar beschikbaar. Soms bevat het ook een historische reeks gepresenteerd vanaf januari 2019. Deze gegevens kunnen nog evolueren en worden dus regelmatig aangevuld en bijgewerkt om actuele trends te identificeren.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.