De adaptatie van hybride werken zet een nieuwe trend in gang: meer werknemers kiezen voor ‘actief pendelen’ waarbij ze de verplaatsing naar het werk combineren met een fysieke activiteit. Het nieuwe onderzoek van International Workplace Grou toont aan dat dit bijdraagt aan een verhoogde productiviteit, motivatie en hogere jobtevredenheid.
Het gebruik van lokale flexibele werkplekken onder hybride werknemers staat centraal in deze shift. Bijna tweederde (62%) van de verplaatsingen naar een lokale werkplek zijn nu (bijna) volledig actief, een stijging met 38% vergeleken met het pendelen naar kantoren in stadscentra.
Recent census data onderzoek toonde aan dat wie wandelt of fietst naar het werk, een lager risico heeft op mentale of fysieke gezondheidsproblemen. Ze verlagen hiermee het risico op ziekenhuisopname voor eender welke ziekte met 10-11%.
Het onderzoek, uitgevoerd door International Workplace Group (IWG), ‘s werelds grootste aanbieder van hybride werkoplossingen met merken zoals Regus en Spaces, onder meer dan 1.000 hybride werknemers, toont aan dat wandelen (88%), fietsen (34%), en joggen (28%) de meest populaire vormen van actief pendelen zijn. Werknemers wandelen gemiddeld 324 km, joggen gemiddeld 366 km, en fietsen gemiddeld 488 km per jaar naar hun lokale werkplek.
De lange dagelijkse pendeltocht naar het werk met de trein of auto wordt vervangen door nieuwe en soms minder conventionele transportmiddelen: 7% legt het pendelen naar een kantoor dichtbij huis af per scooter, 6% neemt het skateboard en 4% rolt naar het werk op rolschaatsen.
Maak plaats voor de ‘Silver Strollers’
Als er een generatie is die begrepen heeft hoeveel voordelen actief pendelen met zich meebrengt, dan zijn het de 55- tot 64-jarigen. In die leeftijdscategorie is er een stijging met maar liefst 109% in actief pendelen wanneer ze kunnen werken in een lokale werkplek ten opzichte van een kantoor in een druk stadscentrum.
Voor twee derde (67%) is meer dan waarschijnlijk dat ze meer fysieke activiteit plannen tijdens hun dagelijkse commute naar een lokaal kantoor dichtbij huis dan wanneer ze zich zouden moeten verplaatsen naar een kantoor in de stad. Meer dan drie op de vier (79%) rapporteert een verbeterde fysieke gezondheid als resultaat. De populairste vorm van actief pendelen voor deze generatie Silver Strollers is wandelen, en de 55-plussers leggen zo gemiddeld 259 kilometer per jaar af.
Actief pendelen bevordert mentale gezondheid en productiviteit
Naast de voor de hand liggende fysieke gezondheidsvoordelen voor alle generaties, heeft actief pendelen naar lokale werkplekken ook invloed op de mentale gezondheid, productiviteit en de werk-privébalans. Meer dan vier op de vijf (82%) van de actieve pendelaars geeft aan dat het integreren van lichaamsbeweging in hun pendelrit hun mentale gezondheid verbeterde, terwijl drie op de vijf (60%) rapporteerden dat hun productiviteit op het werk toenam. Dit wordt onderbouwd door aanvullend onderzoek van International Workplace Group***, waaruit bleek dat driekwart (75%) van de werknemers een dramatische afname van burn-out symptomen ervoer na de overstap naar een hybride werkmodel.
De verbeteringen in de werk-privébalans zorgen verder voor hogere tevredenheid met hun werk (85%) en hogere niveaus van motivatie (75%).
Groeiende vraag naar lokale werkplekken
De gezondheidsvoordelen van actief pendelen vallen niet te ontkennen. Daarom is het geen verrassing dat bijna drie op de vijf (59%) werknemers willen dat hun werkgevers hen de mogelijkheid aanbieden van lokale werkplekken dichter bij huis, zodat ze meer lichaamsbeweging kunnen inplannen – want driekwart (75%) zegt dat ze eerder fysieke activiteit in hun pendelrit zouden opnemen als ze gebruik maken van een lokale werkplek.
Ook de werkgevers zien de voordelen in van lokale werkplekken. Recent onderzoek onder meer dan 500 CEO’s toonde aan dat driekwart (75%) aangaf dat het terugbrengen van hun werknemers naar een centraal kantoor vijf dagen per week geen zakelijke prioriteit is, en twee derde (65%) zei dat ze talent zouden verliezen als ze zouden aandringen op dagelijkse aanwezigheid in een centraal kantoor.
Mark Dixon, CEO van International Workplace Group, verklaart: “Het groeiende gebruik van werkplekken dichter bij waar werknemers wonen, waardoor ze lange dagelijkse pendelritten kunnen verminderen, draagt bij aan aanzienlijke verbeteringen in het fysieke en mentale welzijn van de werknemers.”
“Dit onderzoek toont aan dat hybride werken een win-win is voor iedereen. Bedrijfsleiders zien aanzienlijke productiviteits- en financiële voordelen, terwijl werknemers genieten van een betere werk-privébalans en hogere werktevredenheid. Bedrijven waarderen steeds meer dat ze niet alleen gelukkigere, gezondere werkkrachten hebben wanneer ze flexibiliteit in het werk toestaan, maar dat mensen zich ook productiever en gemotiveerder voelen.”