Minder dan een op tien Belgische werknemers kijkt actief uit naar een andere werkgever. Driekwart wil in 2025 niet veranderen. Hiermee blijven de Belgen de meest loyale werknemers in Europa. Een kwart (26%) van de Belgen staat wel open voor een andere job bij dezelfde werkgever en 10% is al actief aan het uitkijken. De beperkte Belgische arbeidsmobiliteit kan op die manier ook een voordeel zijn voor werkgevers, als ze inzetten op loopbaanmanagement en interne mobiliteit. Dit jaar vervoegt ‘behoud van medewerkers’ de top 3 van grootste hr-uitdagingen. Een op vijf Belgen krijgt loopbaanbegeleiding van de leidinggevende.
Driekwart wil momenteel niet van werkgever veranderen
Minder dan een op tien Belgen (9%) kijkt actief uit naar een andere werkgever. Dit is het laagste cijfer in Europa. Hiermee blijven de Belgen de meest loyale werknemers in Europa – ook in 2024 (9%) en 2023 was dit het geval (8%). Daarmee doen we het ook beter dan Frankrijk (10%) en Spanje en Slovenië die met 11% ook in de kopgroep zitten van landen waar werknemers het minst hun werkgever willen verlaten. Er zijn heel wat landen waar de wens om te veranderen hoger ligt: zoals in Noorwegen (16%), Nederland (15%), Polen (15%), Ierland (15%), net als de UK (14%), Italië (14%) en Duitsland (14%). In Roemenië kijkt maar liefst een op de vijf werknemers (20%) actief uit naar een andere werkgever.
Belgen hebben de laagste intentie om van job te veranderen (‘mobiliteit tussen jobs’). Maar liefst 74% van de Belgen is niet van plan om van werkgever te veranderen. Duitsland staat op nummer twee met 71% en Spanje op nummer drie van meest loyale werknemers (68%).
Een kwart staat wel open voor een andere job (in dezelfde organisatie)
Een kwart (26%) van de Belgen staat wel open voor een andere job bij dezelfde werkgever, 10% is al actief aan het uitkijken en 16% staat er (passief) voor open. Ongeveer driekwart (74%) is daarin niet geïnteresseerd en houdt graag vast aan de huidige job.
“Hoewel de meerderheid van de Belgen eerder terughoudend is om te veranderen, staat een kwart van de Belgen wel open voor interne opportuniteiten. Een kans die werkgevers best benutten door in te zetten op loopbaanmanagement en interne mobiliteit”, duidt Jan Laurijsen, HR Evangelist & Researcher van SD Worx.
Behoud van eigen talent wint in België aan belang
De top vijf van HR-uitdagingen van Belgische werkgevers is in 2025 wel veranderd ten opzichte van vorig jaar.
In België komen het ‘aantrekken van talent’ en het ‘behouden van werknemers’ naar voren als de belangrijkste uitdagingen, genoemd door een op drie Belgische werkgevers (34%) – ruim boven het EU-gemiddelde van 25%. Daarnaast staat het ‘welzijn van werknemers’ (met 33%) opnieuw in de top drie in België. ‘Interne communicatie en transparantie’ en ‘compensation & benefits’ vervolledigen de top vijf.
Opvallend, want vorig jaar werd personeelsbehoud slechts door 13% van de Belgische werkgevers genoemd. Daarentegen stond ‘Interne mobiliteit’ vorig jaar hoger (met 15%). Dit jaar zet 11% van de Belgische werkgevers dit in hun top vijf van uitdagingen.
Een op vijf krijgt loopbaanbegeleiding van leidinggevende
Belgische werkgevers doen uiteraard al inspanningen. Bijna vier op tien Belgen (37%) vindt dat de werkgever stimuleert om zelf regie te nemen over de loopbaanontwikkeling. Een op drie werkende Belgen (32%) zegt van de werkgever sterke ondersteuning bij de loopbaan te krijgen. Een op vijf Belgen (22%) krijgt van de leidinggevende zelfs functievoorstellen of loopbaantrajecten om de persoonlijke carrièreontwikkeling te ondersteunen en te vergemakkelijken.
“Intern doorgroeien biedt organisaties in deze krappe arbeidsmarkt een kans om talent te behouden en verder te ontwikkelen. Een op de tien van Belgische werknemers is hier actief naar op zoek, wat het een win-winsituatie maakt voor zowel werkgever als werknemer. Door medewerkers loopbaanbegeleiding en trainingen te bieden, creëren organisaties een cultuur die groei stimuleert en het voor werknemers aantrekkelijk maakt om nieuwe competenties te ontwikkelen. Beide partijen kunnen zich zo wendbaar opstellen en zich beter wapenen in de snel veranderende maatschappij. Dat kan opnieuw bijdragen aan het verbeteren van het welzijn van de medewerkers en verminderen van stress op de werkvloer”, zegt Jan Laurijssen, HR Evangelist & Researcher bij SD Worx.
Bron: nieuw internationaal onderzoek door de Europese hr-dienstverlener SD Worx bij 5625 HR-managers en 16.000 medewerkers uit zestien Europese landen. In België werden opnieuw 1.000 Belgen bevraagd.