NL | FR | LU
Peoplesphere

Cafetariaplannen zorgen voor extra appetijt voor multimedia en hospitalisatieverzekeringen, met brootste stijging flexibele verloning bij arbeiders

Ondertussen hebben meer dan 100.000 Belgische werknemers via SD Worx een cafetariaplan. Wanneer werknemers een deel van hun verloning zelf mogen invullen, dan is er een top vijf van favoriete voordelen: voor het eerst springt multimedia (incl. tablets en smartphones) nipt over pensioensparen als topfavoriet. Op nummer drie komen de aanvullende hospitalisatieverzekeringen, die voor het eerst over de extra vakantiedagen wippen. Het aantal medewerkers met flexibele verloning stijgt bij SD Worx met 20%; het aantal arbeiders – die een keuze maken- stijgt sterker (+47%) dan de bedienden (+29%).

Met een cafetariaplan of flexibele verloning krijgen werknemers de mogelijkheid om een deel van hun klassieke verloning in cash (via bonus of dertiende maand in sommige sectoren) naar keuze om te zetten in een ander voordeel, bv. een bedrijfsfiets, stationsparking, terugbetaling individueel pensioensparen, extra vakantiedagen, verzekering voor medische zorgen en dit volgens het plan van de werkgever. Wat leren we uit de jaarcijfers van SD Worx:

Grootste stijging bij arbeiders

Het aantal arbeiders dat een keuze maakt, neemt sterker toe dan de bedienden[1]; hun aantal stijgt met bijna de helft (47%), terwijl het aantal bedienden met een cafetariaplan met 29% toeneemt. Er zijn ook meer werkgevers met arbeiders die flexibele verloning aanbieden (+32%).

Bedienden blijven nog steeds in de meerderheid (met 94%): het aandeel arbeiders met een cafetariaplan stijgt van 5% naar 6%, van het totaal. Sinds 2024 laten een aantal nieuwe sectoren toe de eindejaarspremie om te zetten in een budget voor flexibele verloning: In de metaalsector (PC 111 en 209) kan bijvoorbeeld maximaal de helft van de eindejaarspremie omgezet worden in een fietslease of extra vakantiedagen.

Top vijf voordelen in het cafetariaplan

Als werknemers een deel van hun verloning zelf mogen kiezen, dan gaan ze nog steeds voor dezelfde top vijf, al is de volgorde wel veranderd. Voor het eerst springt multimedia (als we tablets en smartphones meenemen) over pensioensparen als topfavoriet. Op nummer drie komen de aanvullende hospitalisatieverzekeringen, die voor het eerst over de extra vakantiedagen wippen. Op de vijfde plaats van meest gekozen voordelen komt de fiets. De auto valt net uit de top vijf.

De keuze van arbeiders en bedienden is voor een deel verschillend. Arbeiders kiezen meer voor mobiliteitsvoordelen, zoals de fiets en de auto. Aanvullende hospitalisatieverzekeringen en multimedia zijn bij beiden populair: multimedia staat bij beiden op nummer twee en de aanvullende hospitalisatieverzekering op nummer vier. Bedienden kiezen meer dan arbeiders voor pensioensparen en voor extra vakantiedagen.

Mannen meest interesse in fiets; vrouwen meer in extra vakantie

De volgorde van de top vijf verschilt voor mannen en vrouwen. Pensioensparen en multimedia hebben beiden gemeen als topfavorieten, met 15% van de vrouwen en 14% van de mannen. Vrouwen vinden extra vakantiedagen belangrijker dan mannen: deze keuze komt bij hen op plaats drie (met 13%); bij mannen op plaats vijf met 10%. Aanvullende gezondheidsverzekeringen staan bij vrouwen op een derde plaats (12%). Mannen plaatsen de fiets op plaats drie (11%). Aanvullende gezondheidsverzekeringen staan bij mannen en vrouwen op plaats vier met 11% (mannen) en 12% (vrouwen). Ongeveer een op de tien kiest ervoor. Bij vrouwen komt de auto op plaats vijf met 8%. De fiets valt bij hen net nipt uit de top vijf (7,5%).

Tine Vinck, verantwoordelijke voor het Flex Income Plan bij SD Worx: “Het is een positieve evolutie dat ook meer arbeiders toegang krijgen en een meer gepersonaliseerde keuze kunnen maken, die best past bij hun levensfase. De favoriete keuzes verschillen naargelang je geslacht en je levensfase en bevestigen dat verloning geen ‘one size fits all’ is. Flexibele verloning of een cafetariaplan biedt een gepast antwoord op individuele noden. En dat smaakt naar meer…”

Afhankelijk van het aanbod van de werkgever

De specialist duidt: “Werkgevers starten vaak met een beperkt aantal voordelen, om nadien uit te breiden, naargelang de voorkeuren van hun werknemerspopulatie. Vaak starten ze met mobiliteitsvoordelen, omdat ze een alternatief willen bieden voor de wagen. Flexibel verlonen kan ook een perfecte opstap zijn voor een (federaal) mobiliteitsbudget. Dit is vooral populair bij werknemers jonger dan 35 jaar, die er hun huisvestingskosten mee betalen”, voegt Tine Vinck van SD Worx toe.

Indien we rekening houden met het aanbod van de werkgever, dan zien we een lichte daling van de wagen, ten voordele van andere voordelen zoals: vakantiedagen, multimedia.

  • Ongeveer een kwart van wie kan, kiest in 2024 voor de auto (27%), voor multimedia (25%) en extra vakantiedagen (24%). In 2023 was dit resp. 28% (auto), multimedia (23%) en 21% vakantiedagen.
  • Ongeveer een op vijf kiest voor pensioensparen (22%), of voor aanvullende gezondheidsverzekeringen (21%), als ze daar toegang toe hebben. In 2023 waren deze cijfers lager: nl. 20% voor pensioensparen en 17% voor de aanvullende gezondheidsverzekeringen.
  • Ook de appetijt voor de fiets neemt licht toe: van 13 naar 14%: een op de zeven werknemers kiest een bedrijfsfiets, zodra die dat kan.
This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.