NL | FR | LU
Peoplesphere

Minder jongeren kiezen voor leertijd

Drie jaar geleden kozen nog meer dan 4.000 jongeren voor het leercontract, tien jaar geleden meer dan 7.000. Dit schooljaar volgen nog 2.565 scholieren een opleiding in de leertijd. Daarbij werk je vier dagen per week en volg je een dag les bij het Syntra (Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming). Drie jaar geleden kozen nog meer dan 4.000 jongeren voor het leercontract, tien jaar geleden meer dan 7.000.

Ook de begeleiding gaat er flink op achteruit. Waar drie jaar geleden nog 44 voltijdse werknemers ter beschikking waren om leertijdjongeren te begeleiden, zijn er dat nu nog maar 33.

Naast het leercontract bestaat in Vlaanderen nog een tweede stelsel voor werken en leren: het deeltijds beroepssecundair (dbso). Ook dat kampt met grote problemen. Scholen die dbso aanbieden hebben veel arbeidsrijpe jongeren, waarvoor ze geen werkplek kunnen vinden. In totaal gaat het om 2.299 jongeren die zo geen volwaardige opleiding kunnen volgen.

Proefprojecten

Minister Muyters werkt samen met minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) aan een grondige hervorming van het stelsel voor werken en leren. Daarbij worden de twee bestaande systemen – het leercontract en het deeltijds beroepssecundair – vervangen door het zogenaamde ‘duaal leren’. Dat moet een volwaardig alternatief worden waar jongeren bewust voor kiezen, zoals in Duitsland. In sommige scholen lopen nu al proefprojecten. Wellicht kan het systeem in het schooljaar 2017-2018 worden uitgerold.

Bron: De Morgen

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.