NL | FR | LU
Peoplesphere

Outsourcing van de logistiek bij Defensie: lancering van een militaire zalando.

Defensie wil haar logistiek outsourcen om meer personeel en middelen over te houden voor haar kerntaken. De strategische visie van minister van Defensie, Steven Vandeput, legt de focus op operaties en militaire kerntaken. Om meer mensen en middelen over te houden voor de kerntaken worden niet specifieke militaire taken zoals catering en facility management geoutsourcet naar privébedrijven.

De Ministerraad heeft beslist dat er een overheidsopdracht kan opgestart worden om ook de logistieke keten of de stockage en distributie van materieel te outsourcen. Steven Vandeput: “De volledige logistieke keten van defensie gaande van de ontvangst en inventarisatie van de goederen tot het versturen en vervoeren van de middelen, zal afgehandeld worden door een privépartner.” Er komt een webplatform, een soort van militaire Zalando, waar militairen materieel kunnen bestellen dat vervolgens in hun kwartier of thuis geleverd zal worden.

Niet alle materieel komt in aanmerking voor outsourcing: de logistiek van voedsel en gevechtsrantsoenen, wisselstukken, textiel en persoonlijke uitrusting zal gebeuren door de privépartner. Gevoelig militair materieel zoals munitie, bewapening, scherfwerende vesten of helmen blijft een militaire verantwoordelijkheid. De logistiek hierrond blijft dus bij Defensie. Het contract wordt geschat op 14,4 miljoen euro inclusief BTW per jaar. Het contract heeft een looptijd van 12 jaar.

Gevolgen voor het personeel

Het outsourcen van de logistiek zal geleidelijk gebeuren. Pas tegen eind 2020 of begin 2021 zal de volledige logistieke keten operationeel zijn. Een tiental kwartieren zijn vandaag bezig met logistiek maar de activiteiten concentreren zich vooral in het kwartier van Ieper en Berlaar. Steven Vandeput: “Ik wil het personeel geruststellen. Door de gefaseerde aanpak van de outsourcing zullen veel mensen al met pensioen zijn op het moment dat de privépartner de volledige logistiek overneemt. Voor de andere personeelsleden zullen we een andere job zoeken.”

Het contract zal expliciet vermelden dat de levering van de goederen thuis of in het kwartier geen meerkost mag betekenen voor de militairen. Ook moet er minstens een gelijk niveau van dienstverlening behaald worden.

Steven Vandeput: “Met de outsourcing van de logistiek volgt Defensie het voorbeeld van de Politie die eerder al besliste om de distributie van de nieuwe basisuitrusting te laten gebeuren door een privépartner.”

Volgens burgemeester Jan Durnez (CD&V) van Ieper zou deze outsourcet op termijn kunnen leiden tot de sluiting van het Competentiecentrum Steunmaterieel en Producten (CCMP) in Ieper.

Bron: Kabinet minister van Defensie Steven Vandeput

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.