NL | FR | LU
Peoplesphere

Hoe een geconnecteerde leider worden en een organisatie leiden in het tijdperk van de digitale transformatie?

De impact van de technologie op grote en kleine organisaties uit alle sectoren wordt steeds groter en in 2020 zal 30% van de industriële inkomsten gegenereerd worden door nieuwe businessmodellen. Volgens een enquête van ManpowerGroup zijn bijna 9 op de 10 HR-managers van mening dat leiders binnen hun organisatie niet over de nodige leiderschapstalenten beschikken om de digitale transformatie het hoofd te bieden.

De 48e editie van het Wereld Economisch Forum van Davos brengt deze week meer dan 3.000 leiders uit alle hoeken van de wereld samen rond een actueel thema: ‘Creating a Shared Future in a Fractured World’. Een forse ambitie in een wereld die gekenmerkt wordt door de bliksemsnelle technologische vooruitgang waarmee we vandaag allemaal geconfronteerd worden. ManpowerGroup, met zijn CEO Jonas Prising op kop, deelt er zijn visie over de toekomst van de arbeidsmarkt op basis van een overtuiging: de human resources en het leiderschap moeten getransformeerd worden met het oog op de digitale revolutie.

De impact van de technologie op grote en kleine organisaties uit alle sectoren wordt steeds groter en volgens een onderzoek van McKinsey(*) zal 30% van de industriële inkomsten in 2020 gegenereerd worden door nieuwe businessmodellen (*). Een disruptief ritme dat leiders dwingt klaar te zijn voor een snelle digitale transformatie om te anticiperen op de opportuniteiten en hun concurrentievermogen op niveau te houden.

“De human resources transformeren in het licht van de digitale revolutie biedt immense mogelijkheden om waarde te creëren en het leven van individuen te veranderen – voor zover de leiders daar klaar voor zijn”, aldus Jonas Prising. “De transformatie moet op gang komen aan de top van de piramide en leiders moeten vandaag op een andere manier leiding geven dan ze in het verleden deden. In welke mate de bedrijven ook vooruitgang boeken op het vlak van de digitale transformatie, de richting die ze moeten volgen is duidelijk: ze moeten wendbaarder zijn dan ooit om het menselijke potentieel bloot te leggen, de talenten te ontwikkelen en ze te koppelen aan spitstechnologie.”

Een nieuw leiderstype voor de digitale wereld

Volgens een enquête van ManpowerGroup (**) zijn bijna 9 op de 10 HR-managers van mening dat leiders binnen hun organisatie niet over de nodige leiderschapstalenten beschikken om de digitale transformatie het hoofd te bieden. Een nieuw leiderstype zal nochtans nodig zijn voor de digitale economie. “Dit nieuwe leiderstype hecht meer belang aan zijn missie dan aan zijn functie. Zin geven, decompartementalisatie stimuleren, wendbaarder worden… deze veelbelovende profielen benadrukken dat leiders zich zeer betrokken moeten opstellen. Dat stelt hen immers in staat om verandering teweeg te brengen bij hun medewerkers… en meer in het algemeen op de arbeidsmarkt.”

De ‘DigiQuotient’, een test om na te gaan welke geconnecteerde leider u bent!

Volgens een enquête van ManpowerGroup zijn bijna 9 op de 10 HR-managers van mening dat leiders binnen hun organisatie niet over de nodige leiderschapstalenten beschikken om de digitale transformatie het hoofd te bieden. ManpowerGroup heeft een online test ontwikkeld – de DigiQuotient – waarmee managers en leiders kunnen bepalen in welke mate ze de transformatie in het bedrijf de baas kunnen en hun managementstijl kunnen aanpassen aan de toekomst van de arbeidsmarkt. De test is gebaseerd op verschillende onderzoeken met betrekking tot de digitale transformatie. Hij bestaat uit 34 vragen en rangschikt individuen volgens 8 specifieke typologieën: De ‘Teamspeler’, De ‘Visionair’, De ‘Consensusbouwer’, ‘De Pionier’, De ‘Ontwerper’, De ‘Empathicus’, de ‘Non-Conformist’ en de ‘Transformator’. Bovenop een beschrijving van zijn profiel en van zijn associatie met een bekende leider (Marc Zuckerberg, Paus Franciscus, Angela Merkel, Angela Jolie of Lady Gaga…) krijgt elke deelnemer tips in drie domeinen: de prestatieversnelling, de uitrol van talent en de leiderschapscapaciteit.

 

 

Doe de DigiQuotient-test en ontdek welke geconnecteerde leider u bent: www.digiquotient.io

(*): Disruptive Trends That Will Transform the Auto Industry, McKinsey & Company (2016)
(**): Talent Management: Accelerating Business Performance, Right Management (2014)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.