NL | FR | LU
Peoplesphere

Het nieuwe arbeidsmodel in het hedendaagse, onzekere groeiklimaat

“Wellicht ingrijpender dan de rekensom van jobwinst of -verlies is de evolutie van het arbeidsmodel,” volgens het onderzoek Future Forces van Manpower. “De tijd dat eenzelfde werkgever iemand aanwierf, opleidde en op pensioen stuurde (het ‘job for life’-model) is lang voorbij.”

De hedendaagse economische, demografische en technologische evoluties zetten de wereld van werk zwaar onder druk. Gaan robots over twintig jaar de helft van onze jobs kunnen vervangen zoals blijkt uit de http://www.standaard.be/automatisering-jobs”>studie van ING? De voorspelling lijkt erger dan de realiteit. Akkoord, de komende tien jaar zal zo’n 47% van de jobs in de VS geraakt worden door de digitale (r)evolutie bevestigt een studie van Deloitte. Maar uit een studie van McKinsey Global Institute blijkt dan weer dat digitale technologie en het internet 2,6 nieuwe banen creëren voor elke verloren job. Kortom, technologie en automatisering creëren ook werk.

Toen de economie stagneerde, werd het ingeruild voor het ‘job for now’-model met als centrale strategie: verhoog de return van de medewerkers door op de arbeidskost te besparen. En het moet gezegd: het ‘job for now’-model verstoorde het evenwicht tussen geven en nemen. En daarmee erodeerde ook de betrokkenheid, loyauteit en inzet van de medewerkers. Waarden die in de huidige context van onvoorspelbare groei en krimpende marges uiterst belangrijk zijn om te kunnen innoveren – en dus de concurrentiepositie en groei te verzekeren.

Reden te meer voor bedrijven om meer dan ooit hun workforce te organiseren en te belonen in functie van de echte meerwaarde van elk individu. Dat noemen we het ‘career for me’-arbeidsmodel. Anders gezegd: werkgever en werknemer moeten leren van elkaar en elkaars vaardigheden – noem het USP’s – aanscherpen in ieders voordeel.

Aan de werkgever om in de praktijk zijn HR- en rekruteringsbeleid bij te sturen. De zoektocht naar de vereiste hard skills blijft van belang, maar belangrijker is een omgeving te creëren waar levenslang leren centraal staat en wordt gecultiveerd. Zo’n klimaat van intrapreneurship biedt de werknemer de kans om zichzelf te ontplooien en aan ‘waarde’ en inzetbaarheid te winnen. De zoektocht focust dus niet langer op het zwarte schaap met vijf poten maar op mensen met de zin en drive om voortdurend bij te leren.

Meer info over deze evoluties lees je in de drie ‘Future Forces’-papers van Manpower:
1. ‘Technology Continues to Accelerate’
Technologie heeft jobs geschrapt maar even zo goed jobs gecreërd. Het maakt het individu sterker en verandert onze manier van samenwerken.
2. ‘Employers Lead With Learning’
Hard skills alleen volstaan niet langer om waarde te creëren. De motivatie om levenslang te leren en kennis te delen in een stimulerende omgeving wordt de echte waardemeter en differentiator.
3. ‘The Evolution of Employment Models’.
Van ‘job for life’ over ‘job for now’ tot ‘career for me’. Het nieuwe arbeidsmodel in het hedendaagse, onzekere groeiklimaat.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.