Minister van Volksgezondheid Maggie De Block heeft deze maandag 14 mei aangekondigd dat zij een pilootproject heeft gestart om burn-out in banken en ziekenhuizen te bestrijden. Het doel zou zijn om tijdig zorg te dragen voor de mensen met de eerste tekenen van een burn-out. De Preventing Burnout Test (PBT®), die onlangs is ontwikkeld door Bright Link, een spin-off van de UCL, en onderschrijft reeds dezelfde doelstelling.
Burn-out is een groeiende zorg geworden in de ondernemingen en vertegenwoordigt een enorme kostenpost voor de gezondheidszorg. Voor 2017 worden de totale kosten van arbeidsongeschiktheid immers geschat op 7,96 miljard euro in België. Burn-out treft alle sectoren en ondernemingen van elke grootte, en vormt dus een echte uitdaging. Volgens een recente studie van Securex loopt 17 % van het personeel een verhoogd risico op een burn-out.
De bedoeling van Maggie Deblock is om in te grijpen voordat de betrokkene met langdurig ziekteverlof gaat. Het opsporen van de eerste tekenen van uitputting in de onderneming is in dit opzicht van essentieel belang. De PBT, een e-diagnose van de risico’s op burn-out in de onderneming, is een online vragenlijst opgebouwd op basis van een theoretisch model ontwikkeld door de UCL dat met name die doelstelling beoogt.
Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.
De PBT® is meer bepaald “het resultaat van een onderzoek dat in 2012 op de universiteit werd gestart naar de preventie van burn-out. De input die op het terrein werd verzameld uit de interactie tussen psychotherapeuten die zich bezighouden met de preventie/remediëring van burn-out en patiënten, heeft het mogelijk gemaakt om alle verschillende variabelen die kunnen leiden tot een burn-out, te identificeren, te verfijnen, in een model te gieten en te testen”, verklaart Olivier Bomboire, gedelegeerd bestuurder van Bright Link. Vandaag heeft het bedrijf een wetenschappelijk instrument klaar, volledig gedigitaliseerd en meertalig, verder verrijkt door gebruik in de praktijk in de meest veeleisende professionele omgeving.
Winst voor de werkgevers en hun medewerkers.
De aanpak komt tegemoet aan een dubbele ambitie. “Enerzijds preventief steun bieden aan mensen die op een burn-out afstevenen, en anderzijds de leidinggevenden helpen om hun prioriteiten op het vlak van preventiebeleid beter te bepalen, op basis van een rigoureuze risicoanalyse.”
In minder dan dertig minuten vullen de werknemers een vragenlijst online in. Vervolgens worden hun antwoorden anoniem gemaakt, gecentraliseerd en beveiligd. Iedereen ontvangt dan een vertrouwelijk rapport waarin zijn niveau van chronische vermoeidheid, zijn eigen risicofactoren en hulpbronnen worden geïdentificeerd, naast een eerste persoonlijk advies en de contactgegevens van interne of externe experts van de onderneming tot wie zij zich zo nodig kunnen wenden. De werkgever van zijn kant krijgt een kaart met de risico‘s, op basis waarvan hij zijn intern preventiebeleid kan verbeteren. “Doelstelling: ziekteverzuim sterk verlagen en de relatie tussen gezondheid/presteren voor elke werknemer optimaliseren”.