NL | FR | LU
Peoplesphere

Verborgen tsunami van inmiddels 6.500 faillissementen op komst.

De overheidssteun wegens de coronacrisis leidt tot een tsunami van ongeveer 6.500 faillissementen. Dit blijkt uit een data-analyse van ruim 1,8 miljoen organisaties uitgevoerd door bedrijfsdataspecialist Altares Dun & Bradstreet. Sinds het begin van de coronacrisis is het aantal faillissementen laag, zelfs lager dan voor de coronacrisis. Dit is een gevolg van de overheidssteun die ervoor moet zorgen dat de normaliter gezonde organisaties tijdens de crisis overeind blijven.

Een bijeffect van deze steunpakketten is dat financieel ongezonde organisaties ook niet failliet gaan. Er zijn tot nu toe ongeveer 6.500 minder faillissementen geweest dan dat Altares Dun & Bradstreet voorspelt op basis van de ontwikkeling van het BBP (14.381 faillissementen). De verwachting is dat zodra de steunmaatregelen niet langer in voege zouden zijn, er zich alsnog een extra groot aantal faillissementen zal aandienen.

Tweede klap op economie veroorzaakt bijna 2.000 faillissementen extra

Niet alleen wordt er een tsunami aan faillissementen verwacht. Nu de zogenaamde ‘tweede-golf’ zijn intrede heeft gedaan, wordt er gevreesd voor een tweede lockdown en daarmee ook een tweede klap op de economie. Wanneer dit gebeurt, is er sprake van een double dip. Bij een double dip, gebaseerd op het geschetste scenario van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD), worden er in de 12 maanden vanaf oktober 2020 maar liefst 17.875 faillissementen verwacht. Dat aantal ligt 1.871 faillissementen hoger dan bij een single dip (16.004 faillissementen).

Kans op faillissementen neemt af

Door de uitbraak van COVID-19 is de kans op een bankroet abrupt gestegen. In het tweede kwartaal van 2020 steeg de kans op een faillissement in de navolgende 12 maanden – dus tot en met het eerste kwartaal van 2021 – tot 0,95 procent bij een single dip scenario. Daarna zwakt de kans af tot 0,89 procent in het vierde kwartaal van 2020 en de navolgende 12 maanden. Het risico op een faillissement is bij deze single dip sterk vergelijkbaar met het niveau van de financiële crisis. Bij een double dip scenario stijgt de kans op een faillissement echter respectievelijk naar 1,03 procent, waarna het – eveneens, maar toch matiger – afzwakt tot 0,99 procent. Dat is toch beduidend hoger dan de Belgische economie sinds lange tijd meemaakte.

Joris Peeters, data scientist bij Altares Dun & Bradstreet: “De media kopt veelvoudig dat het aantal faillissementen lager is dan voorheen. Het is belangrijk dat we ons hier niet blind op staren. Men verwacht namelijk dat dit stilte voor de storm is. Onze voorspellingen bevestigen dat. Het door ons ontworpen model dat faillissementen voorspelt op basis van het BBP, heeft in het verleden altijd zo goed als gelijk gelopen met het daadwerkelijke aantal faillissementen. Ondanks dat de huidige economische situatie nooit eerder heeft plaatsgevonden, vertrouwen we op onze expertise en cijfers. Dat maakt dat wij ervan uitgaan dat de uitgestelde faillissementen daadwerkelijk plaats gaan vinden, alleen dan op een later moment, of dat een groot gedeelte van deze ondernemers zelf zal besluiten hun zaak te sluiten.”

 

Bron : Altares – Dun & Bradstreet – Data scientists analyseerden de historische relatie tussen het aantal faillissementen en de ontwikkeling van het Bruto Binnenlands Product (BBP). Hiervoor werden de bedrijfsdata van miljoenen organisaties gebruikt in combinatie met de werkelijke ontwikkeling van het BBP. Op basis van deze analyse werd vervolgens een econometrisch model ontwikkeld. Met een goede inschatting van de ontwikkeling van het BBP als basis, kan dit rekenmodel voorzichtig het aantal faillissementen in de nabije toekomst voorspellen.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.