NL | FR | LU
Peoplesphere

1 op 3 zelfstandigen ziet omzet tijdens crisis dalen met meer dan 25%.

Uit de nieuwe Financiële Gemoedsrust Barometer van levensverzekeraar NNblijkt dat de omzet bij de helft van de zelfstandigen sinds de start van de crisis daalde, bij een op drie zelfs met meer dan 25%. 28% van de zelfstandigen geeft aan afhankelijk te zijn van de huidige coronamaatregelen voor het voortbestaan van hun activiteit. 13% beaamt het risico op faillissement.

Toch slaagt de zelfstandige er gemiddeld genomen wel in zijn Financiële Gemoedsrust op peil te houden. Dit is grotendeels te danken aan hun goede spaarbuffer, hun financiële kennis en hun toekomstgerichte financiële aanpak.

50% van zelfstandigen ziet omzet dalen sinds start crisis

1 op 6 zelfstandigen (17%) geeft aan financieel moeilijkheden te ervaren. Bij de helft van de zelfstandigen daalde de omzet sinds de start van de coronacrisis, bij 32% met meer dan 25%. Vooral niet-hogeropgeleide zelfstandigen krijgen het hard te verduren. Bij hen geeft 42% aan het zakencijfer te zien dalen met meer dan 25%.

Steun onmisbaar: 28% is afhankelijk van coronasteunmaatregelen

Op het moment van de bevraging (maart 2021) gaf 28% van de zelfstandigen aan afhankelijk te zijn van de huidige coronasteunmaatregelen voor het voortbestaan van hun activiteit. 13% zegt dat het risico bestaat dat zijn zaak of onderneming failliet gaat in 2021. Opnieuw zijn niet-hogeropgeleiden extra kwetsbaar, bij hen stijgt dit percentage tot 27%.

Ondanks omzetdaling, houdt zelfstandige gemiddeld genomen zijn financiële gemoedsrust op peil

Toch is het niet enkel kommer en kwel. 32% van de zelfstandigen geeft aan niet in financiële moeilijkheden te komen door de crisis. En ook de financiële gemoedsrust van zelfstandigen blijft gemiddeld genomen hoog (63,7/100). Enkel gepensioneerden scoren beter (65,5/100).

Zelfstandigen zijn financieel beter voorbereid

Zelfstandigen geven zichzelf een betere score geven op financiële kennis dan loontrekkenden2 (39% scoort zichzelf goed vs. 22% bij loontrekkenden). Ze geven vaker aan zich voor te bereiden op hun financiële toekomst dan loontrekkenden (42% vs. 33%) en hebben ook frequenter meer spaarreserves, financiële producten of andere investeringen.

De hoge financiële gemoedsrust kan er evenwel niet voor zorgen dat zelfstandigen ambassadeurs worden van hun eigen statuut. 59% zou zijn familie of vrienden niet aanraden om zelfstandig te worden.

 

Bron : het onderzoek van levensverzekeraar NN, uitgevoerd door het onafhankelijke onderzoeksbureau Indiville, werd online afgenomen bij 4415 Belgen. Dit gebeurde op vier verschillende meetmomenten. Over alle metingen heen namen 438 zelfstandigen deel aan het onderzoek. De onderzoekspopulatie bij elk meetmoment bestaat uit 18 tot 79-jarigen en is representatief voor België. De maximale foutenmarge bedraagt 3% per meting. In november 2021 zal de barometer herhaald worden om op lange termijn evoluties in kaart te kunnen brengen.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.