4,5% van de zelfstandigen die in 2020 in bijberoep een activiteit hebben opgestart, zijn intussen aan de slag als zelfstandige in hoofdberoep. Best opvallend: de coronapandemie heeft de ondernemersdrang van zelfstandigen niet gefnuikt. Ook in de jaren vóór de pandemie zette gemiddeld 5% van de zelfstandigen binnen de twee jaar de stap van bijberoep naar hoofdberoep. Dat stelt hr-dienstenbedrijf Acerta vast op basis van de gegevens van 12.000 startende zelfstandigen. In de sectoren ‘Vrije beroepen’, ‘Consultants’ en de bouw liggen de cijfers boven het gemiddelde. Vooral dertigers zetten tijdens de coronacrisis de stap naar het voltijds zelfstandigenstatuut.
In de meeste sectoren was de coronacrisis geen ideaal moment om als zelfstandige te starten. Toch waagden velen – ondanks de pandemie – de sprong. Acerta Verzekeringsfonds telde in 2020 12.000 starters die in bijberoep aan de slag gingen. 4,5% onder hen zette binnen de 24 maanden de stap om zelfstandige in hoofdberoep te worden. Opvallend: dat percentage ligt bijna even hoog als het gemiddelde van vóór de pandemie (5%) en de economische onzekerheid die ze met zich meebracht.
Els Schellens, experte Starters & Zelfstandigen bij Acerta: “Ondanks dat de coronapandemie economische onzekerheid met zich meebracht, heeft bijna 5 procent van de zelfstandigen in bijberoep zijn/haar job in loondienst opgezegd om zich vol als zelfstandige te lanceren. We weten ondertussen dat corona, zoals elke crisis, mensen aan het denken heeft gezet. Verschillende maatregelen van de overheid hebben het statuut van zelfstandige de laatste jaren aantrekkelijker gemaakt, denk bijvoorbeeld aan ouderschapsverlof, betere bescherming bij ziekte, de gelijkschakeling van de kinderbijslag tussen loontrekkende en zelfstandigen en de aanpassing van het pensioenbedrag. Tijdens de crisis hebben zelfstandigen ook kunnen vaststellen dat ze niet in de kou moesten blijven staan en op steun van de overheid konden rekenen. Dat heeft allemaal een positief effect gehad op het beeld dat mensen van het zelfstandigenstatuut gekregen hebben.”
Sprong naar hoofdberoep vooral in bouw, vrije beroepen en consultancy
In sommige sectoren is de drempel tussen bijberoep en hoofdberoep ogenschijnlijk lager dan in andere. In de bouw (7%) schakelden de meeste zelfstandigen het afgelopen jaar van bij- naar hoofdberoep. Ook in de vrije beroepen (5,2%) en onder de consultants (4,9%) zijn meer dan gemiddeld starters overgeschakeld. De horeca zit met 4,5% op het algemene gemiddelde.
Els Schellens: “We mogen ervan uitgaan dat dit de sectoren zijn waarin de startende zelfstandige in bijberoep heeft mogen vaststellen dat de resultaten voldoende vertrouwen gaven om de stap naar volledige zelfstandigheid te zetten. De horeca is daar ook bij, ondanks alles. Verplichte sluitingen van horecazaken hebben er langs de andere kant ook voor gezorgd dat er nieuwe horeca-activiteiten zijn opgestart, met succes.”
De cijfers van Acerta geven tot slot nog aan dat vooral dertigers (5,4%) tijdens corona de overstap naar het voltijds zelfstandigenstatuut hebben gezet. Ook in de leeftijdscategorie van de twintigers (4,7%) liggen de cijfers boven het algemene gemiddelde.
Bron: de analyse en conclusies zijn gebaseerd op de gegevens van 12.000 starters in bijberoep die zich aansloten bij Acerta Sociaal Verzekeringsfonds in 2020