ManpowerGroup publiceert voor de negende keer zijn wereldranglijst van de arbeid (Total Workforce Index™). Die index vergelijkt de marktomstandigheden om medewerkers (vast en flexibel) aan te werven, aan te trekken en te behouden in 64 landen wereldwijd. Daartoe gingen de experten van ManpowerGroup met de fijne kam door niet minder dan 200 relevante factoren voor de arbeidsmarkt, en dat binnen vier categorieën: de beschikbaarheid van arbeid, de arbeidskost, het wettelijk kader en de productiviteit. Voor het jaar 2022 staat België op de 55e plaats (van de 64) wereldwijd en op de 28e plaats (op 33) in de EMEA-regio. In vergelijking met de vorige editie is dat een aanzienlijke achteruitgang van 13 plaatsen wereldwijd en een status quo (1 plaats lager) op regionaal niveau.
Terwijl bedrijven en regeringen de gevolgen van de Covid 19-pandemie onder controle hebben kunnen houden, worden de arbeidsmarkten overal ter wereld gekenmerkt door een hevige concurrentiestrijd om arbeidskrachten. De vraag naar talent is veel groter dan het aanbod: wereldwijd ondervindt 76% van de bedrijven (75% in België) moeilijkheden om gekwalificeerd personeel te vinden.
Maar dit is niet de enige factor die van invloed is op de keuze om een investering te doen of een ondernemersproject uit te werken. De arbeidswereld blijft snel veranderen en de nieuwe editie van de Total Workforce Index van ManpowerGroup – die de aantrekkelijkheid van de arbeidskrachten van een land meet – heeft met deze evoluties rekening gehouden door de wegingscoëfficiënt van de 200 onderzochte factoren aan te passen of door nieuwe indicatoren te introduceren. De studie legt meer de nadruk op de impact van telewerken of de bereidwilligheid van werkgevers om hun diplomavereisten bij aanwerving te verlagen door kandidaten op de werkvloer op te leiden. Ook de leeftijd van de arbeidskrachten wordt meer onder de loep genomen nu steeds meer oudere werknemers de arbeidsmarkt verlaten – vooral in Europa – wat bedrijven ertoe aanzet uit te kijken naar regio’s waar ze kunnen putten uit de beschikbaarheid van grote groepen werknemers van de generatie Z en millennials die zekerheid bieden op lange termijn. Tot de nieuwe indicatoren behoren de indexcijfers van de kosten van levensonderhoud, de inflatiecijfers van de lonen en de volatiliteit van de wisselkoersen, vanwege de grote impact die ze hebben op de organisaties en hun personeel. De studie evalueerde ook de invloed van de geopolitieke instabiliteit na de oorlog in Oekraïne.
België op de 55e plaats (op 64) wereldwijd en op de 28e plaats (op 33) in de EMEA-regio (Europa, Midden-Oosten, Afrika)
Wereldwijd staan de Verenigde Staten, Singapore, Canada, Ierland en Australië bovenaan in de door ManpowerGroup in 2022 opgestelde ranking, terwijl in de EMEA-regio (Europa, Midden-Oosten, Afrika) de top vijf wordt ingenomen door Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Israël, Zwitserland en Zuid-Afrika. In de top 10 staan drie Scandinavische landen: Denemarken (6e), Finland (7e) en Noorwegen (8e). Wereldwijd worden de laatste drie plaatsen ingenomen door Honduras, Brazilië en Bolivia.
België staat op de 55e plaats (op 64) wereldwijd en op de 28e plaats (op 33) in de EMEA-regio. In vergelijking met de vorige editie is dat een aanzienlijke achteruitgang van 13 plaatsen wereldwijd en een status quo (1 plaats lager) op regionaal niveau.
In vergelijking met de andere Europese landen staat België met zijn 55e plaats ver achter Ierland (4e), het Verenigd Koninkrijk (6e), Zwitserland (13e), Denemarken (15e), Finland (16e), Noorwegen (17e), Estland (18e), Tsjechië (28e), Nederland (33e), Spanje (35e), Griekenland (40e) of Portugal (42e). Ons land staat in het kielzog van Polen (51e), het Groothertogdom Luxemburg (52e) en Duitsland (53e). Slechts vier Europese landen staan lager gerangschikt dan België: Slowakije (57e), Turkije (58e), Italië (59e) en Frankrijk (60e).
Wereldwijd vallen ook nog de plaatsen in de ranking van China (11e), India (23e), Japan (38e) en Brazilië (63e) op.
Dringend behoefte aan een grondige hervorming van de arbeidsmarkt
“De aantrekkingskracht van ons land daalt en onze enquête benadrukt nogmaals de dringende noodzaak van een grondige hervorming van de Belgische arbeidsmarkt.” zo luidt de uitleg van Sébastien Delfosse, Managing Director van ManpowerGroup BeLux. “Onze actieve bevolking is weliswaar hooggekwalificeerd, maar vergrijst, is niet flexibel genoeg en heeft nog steeds een te lage activiteitsgraad: 71,6% met een sterke discrepantie tussen de gewesten: 76,2% in Vlaanderen, 64,8% in Brussel en 65% in Wallonië. Bovendien weegt de invoering van nieuwe criteria in ons onderzoek, zoals de inflatie of de stijging van de loonkosten – met name via ons indexeringssysteem – op het concurrentievermogen van onze arbeidsmarkt en benadeelt deze België bij investeringsbesluiten en -keuzes van internationale groepen. Maar deze spectaculaire achteruitgang van België is geen geïsoleerd geval. Uit de enquête blijkt immers dat onze belangrijkste Europese partners – Duitsland, Frankrijk of Italië – met dezelfde moeilijkheden kampen terwijl andere landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, de Scandinavische landen of Nederland, bij de evaluatie van de aantrekkelijkheid van hun arbeidskrachten beter bestand lijken tegen de toegenomen concurrentie tussen de arbeidsmarkten wereldwijd.”
België bij de meest volwassen arbeidsmarkten
De analyse van ManpowerGroup plaatst België in de groep van de meest volwassen arbeidsmarkten. Deze markten hebben het grootste aantal ‘groeitalenten’ die over digitale vaardigheden (min. 40% van de arbeidskrachten is hooggeschoold, 49,83% in België) en sterke opleidingsinfrastructuren beschikken (upskilling en reskilling).
België behaalt de volgende scores op de 4 onderzochte criteria: 16e plaats voor Beschikbaarheid van arbeidskrachten, 62e plaats voor Arbeidskosten (Zwitserland staat op de laatste plaats), 53e plaats voor het Regelgevingskader en 34e plaats voor Productiviteit. Tot slot staat ons land op een vrij goede 23e plaats wat het criterium ‘Telewerken’ betreft. Dit criterium evalueert verschillende dimensies van telewerken, zoals het aantal personen dat telewerkt, de toegang tot technologieën en de prestaties van communicatietools, de beheersing van cyberveiligheidsrisico’s, de prestaties van de online diensten van de administratie, de regelgevingsaspecten of de menselijke dimensie (toegang tot kinderopvangdiensten). Ook de zeer goede 13e plaats van België (op 144 landen) wat het criterium van de gelijkheid tussen mannen en vrouwen betreft, valt op.
Een strategische tool
Met de Total Workforce Index kan de afdeling ManpowerGroup Talent Solutions bedrijven bijstaan in hun strategische beslissingen door objectief de gunstigste voorwaarden voor het beheer van hun talent in kaart te brengen. Het kan hierbij gaan om de ontwikkeling van resourceplanning, investerings-, expansie-, fusie- en overnameprogramma’s of de implementering van nieuwe organisatiemodellen of kostenverlagingsprogramma’s.